Ποιος σου έμαθε να κρίνεις και ποιος να αγαπάς;

tumblr_inline_mfwgq1VuYj1rcjc1y.jpg

Ποιος σου έμαθε να κρίνεις και ποιος να αγαπάς; Ποιος σου έμαθε να κρίνεις και γιατί; Ποιος σε έκρινε πρώτος; Ποιος σε έκανε να ταυτιστείς μαζί του; Ποιος σε έκανε ίδιο με εκείνον; Εκείνος που σε έκρινε σκληρότερα απ’τον καθένα; Εκείνος που με τις λέξεις του φανέρωνε μία-μία τις πληγές επάνω σου; Κι εσύ; Εσύ τι έκανες; Συνέχισες να κρίνεις και εσύ; Έγινες ίδιος με αυτόν που μίσησες; Γιατί; , γράφει η Νάσια Καραμπατσάκη.

Ο καθένας ζει και πορεύεται με την δική του ιστορία. Κουβαλά στη πλάτη του όλα τα προβλήματα, τα λάθη και τις επιλογές που ο ίδιος έθεσε στην ιστορία του. Όλοι μηδενός εξαιρουμένου ζούμε κι αναπνέουμε με βαριά ανάσα για τα λάθη μας. Με τις τύψεις να μας βασανίζουν το μυαλό σε κάθε δύσκολη στιγμή. Το νόημα καλώς ή κακώς δε βρίσκεται στο πόσο θλίβεις ή θρηνείς τα λάθη σου. Αλλά πόσο τα μετανιώνεις. Πόσο κατανοείς την πραγματικότητα. Αν και πόσο ξεχωρίζεις το σωστό από το λάθος στις πράξεις σου. Το νόημα λοιπόν βρίσκεται στο αν εξελίσσεσαι και διορθώνεσαι, όχι αν ζητάς συγγνώμη από άλλους ή από τον ίδιο σου τον εαυτό και επαναλαμβάνεσαι.

Ο καθένας εξίσου μηδενός εξαιρουμένου έχει μάθει να κλείνει τα μάτια του από τα δικά του λάθη και να προτιμά να ασχολείται με τα λάθη των άλλων. Έχει μάθει να ζει από αυτό. Να τρέφεται και να μεγαλώνει την κακία μέσα του με κάθε νέα κριτική που θα ασκήσει. Κακόγουστη και συχνά ανόητη κριτική. Ο πομπός όπως πάντα χαίρεται από κάθε νέο του κατόρθωμα. Κι ο δέκτης; Ο δέκτης είναι και θα είναι για πάντοτε δέκτης αν δεν αντιδρά. Δέχεται απανωτά χτυπήματα, περιμένοντας το τέλος τους.

Ο οποιοσδήποτε σε έμαθε να αγαπάς, είχε κάποιο σκοπό. Η αγάπη μπαίνει και εντάσσεται στη ζωή μας για να καταστρέψει οτιδήποτε μας λερώνει την ψυχή. Δεν αγαπάμε μόνο όσους μας αγαπούν. Δεν δίνουμε αγάπη μόνο επειδή εισπράξαμε ως αντάλλαγμα. Αγαπάμε όλους τους ανθρώπους, ανθρώπινα. Δεν επιδιώκουμε το κακό τους. Επιδιώκουμε το συνολικό καλό. Και για να υπάρξει σύνολο πρέπει να υπάρξει ο ένας που θα κάνει το πρώτο βήμα και θα ξεκινήσει. Τι λες;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s