Παρά το ἐλεύθειν ὅπου ἐρᾶ τις. | Από την Κατερίνα.

bed8726725c0773335b490ea8fdcbb42

Αυτή η μυρωδιά της ελευθερίας απροσδιόριστη μα και τόσο συγκεκριμένη, όπως και η ίδια η ελευθερία άλλωστε. Όλοι μας την επικαλούμαστε έχοντας στο μυαλό μας ότι ελευθερία είναι η αποδέσμευση απ’όλα αυτά που κάνεις σχεδόν αναγκαστικά. Και ταυτόχρονα ελευθερία είναι να ακολουθείς αυτά και αυτούς που θέλεις χωρίς δεσμεύσεις. Να κανείς δηλαδή πάλι κάτι συγκεκριμένο αλλά προσαρμοσμένο σε εσένα, όχι στους άλλους. Μα την ελευθερία δεν μπορεί κανείς να την στριμώξει σε οριοθετημένες, πεπερασμένες λέξεις και να της δώσει έναν ορισμό καθολικό ή απολυτό. Δεν είναι ίδια για όλους. Στην ουσία ο καθένας είναι ένα ξεχωριστό μέρος του μεγάλου ορισμού της ελευθερίας. Κι αυτός ο ορισμός δεν έχει τέλος μα ούτε και αρχή.

Για εμένα, την ελευθερία τη βιώνεις κάθε φορά που κάνεις κάτι που σου αρέσει και σε ικανοποιεί, ό, τι και αν είναι αυτό, όσο μικρο κι ασήμαντο μοιάζει. Μια βόλτα με το αυτοκίνητο, ένας περίπατος χωρίς κινητό, χωρίς να κρατάς τίποτα πάνω σου παρά μόνο τις σκέψεις σου και τα όνειρα σου, όλα αυτά που σκέφτεσαι και θες να κάνεις πραγματικότητα. Καμιά φορά αρκεί μια βόλτα, μια βόλτα νυχτερινή, για να βγουν στην επιφάνεια όλοι αυτοί οι ενδόμυχοι πόθοι και τα ανεκπλήρωτα όνειρα που κρύβονται φοβισμένα και καταπιέζονται κατά τη διάρκεια της μέρας. Και όταν πέφτει η νύχτα ψάχνουν απεγνωσμένα να μπουν κάπου να υιοθετήσουν μια μορφή για να μπορέσουν πάρουν υπόσταση και να πάψουν να είναι αφηρημένες έννοιες. Μα πόση ελευθερία μπορεί να κρύβει ένας νυχτερινός περίπατος στους σχεδόν άδειους δρόμους της πόλης; Μια μεγάλη εισπνοή που γεμίζει τα πνευμόνια σου καυσαέριο σου φέρνει τη μυρωδιά της ελευθερίας. Αυτή δεν μπορούσε να συγκριθεί με τίποτα άλλο. Σε γεμίζει λαχτάρα για ζωή. Σου θυμίζει ότι η πόλη δεν κοιμάται ποτέ. Πάντα θα υπάρχει κάποιος που ξαγρυπνά και ονειρεύεται στην ίδια πόλη που του γκρεμίζει τα όνειρα. Στην ίδια πόλη που αδικείται και αδικεί και τους ανθρώπους της. Στην ίδια πόλη που καλλιεργεί τη δυστυχία και σε μαθαίνει να έχεις ανοσία στα άσχημα, ψάχνεις και βρίσκεις τη μεγαλύτερη ευτυχία σου. Που σε έκανε σκληρό μα και τόσο ονειροπόλο. Και τα όνειρα ψάχνουν να πιαστούν σε ένα αγκίστρι αυτής της πόλης. Γιατί εκεί γεννήθηκαν και εκεί κατέκτησαν την αιωνιότητα, δε θέλουν να πάνε άλλου. φοβούνται. Αυτή η πόλη δεν έχει όνομα. Δεν είναι μία. Είναι η κάθε πόλη στην όποια υπάρχουν όνειρα, πραγματοποιημένα η όχι. Είναι ο χώρος της προσωπικής φθοράς και ελευθερίας του καθενός.


Τελειώνει η βόλτα μου. Έκανα σκέψεις, αφουγκράστηκα, κουράστηκα. Πήρα μια καλή γεύση ελευθερίας. Θα αποδεσμευτω απ’τις λαχτάρες για την ώρα, γυρνώ σε σκέψεις λιγότερο ουτοπικές, όπως τις συνηθίζουν να αποκαλούν οι άνθρωποι ό, τι συνδέεται με τη λογική και προσπαθώ πιο ώριμα τώρα να ορίσω την ελευθερία. Όσο ακατόρθωτο κι αν είναι να βάλεις όρια σ’ αυτή τη λέξη από ενοιολογικής άποψης, είναι γραμμένη με γράμματα και προέρχεται από λέξεις. Για να μπορούν οι άνθρωποι μερικώς να την κατανοήσουν κι υστέρα να την προσαρμόσουν στις επιθυμίες και τις ανάγκες τους. Είχα διαβάσει στα βιβλία των αρχαίων που συντρόφευαν την ύστερη εφηβεία μου ότι η λέξη «ἐλευθερία» προκύπτει ως εξής:«παρά το ἐλεύθειν ὅπου ἐρᾶ τις», δηλαδή Ελευθερία σημαίνει «να πηγαίνει κάποιος εκεί όπου αγαπάει/επιθυμεί». Σκέφτομαι για λίγο λογικά και μετρημένα. Άρα ελευθερία δεν είναι μόνο να μην είσαι υπόδουλος κάπου. Ελευθερία είναι το να κάνεις ό, τι έρωτα σου προκαλεί, ότι σε ενθουσιάζει, ταράζει την ψυχή σου, σε οδηγεί στην δημιουργία και την υπέρβαση, σε συγκλονίζει.
Κι ας είναι η Ελευθερία σου μια βόλτα νυχτερινή…

-- Κατερίνα | Haveatea.gr | Στη στήλη Μεταξύ σοβαρού & ας tea ου. — Κατερίνα.

COLUMNIST & SOCIAL MEDIA MANAGER.

 

HAVEATEA MAKES YOU ❤️ YOURSELF:

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s