Πονάνε τα μυαλά μας. | Από την Έλενα.

f55e279b093f4353855df7d52ca0a704

Άλλο ένα πρωί, στο ίδιο έδρανο, προσπαθώντας να μην κοιμηθώ. Άλλο ενα μάθημα που δε παρακολουθώ. Γιατί έρχομαι; Αφού η αίθουσα δε με χωράει και το μυαλό μου πολτοποιείται στην προσπάθεια του να δραπετεύσει. Και αυτός ο «καημένος» απέναντι μας, μιλάει και λέει και λέει και είναι έκδηλο το παράπονο στα μάτια του. Ίσως σκέφτεται κι αυτός τι κάνει εδώ. Θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε αλλού. Αντ’ αυτού κάθεται και μιλάει σε ένα τσούρμο εικοσάχρονα που σημασία δε του δίνουν.

Δε ξέρω αν ήθελα ποτέ μου κάποια σχολή. Εγώ ταξίδια ήθελα να κάνω. Δε θέλω να διαβάζω για μέρη και καταστάσεις. Να τα ζω θέλω. «Να πας εκεί, έχει καλά λεφτά» «Πάρε το πτυχίο σου στα τέσσερα χρόνια, να δει και ο κόσμος.» «Βρες και μια δουλειά τώρα να μη σε λένε τεμπέλα.» Όλο λένε, χωρίς να ξέρουν. Δε ρωτούν ποτέ. «Εσύ σε ποιά σχολή θέλεις να πας;» «Με τα μαθήματα τα καταφέρνεις;» «Είναι δύσκολο να βρεις δουλειά;»

Βάλτο σε κορνίζα το πτυχίο, μάνα και κρέμασε το πάνω απ’ το τζάκι. Να το βλέπεις και να καμαρώνεις. Μόνο μη ξεχάσεις να κρεμάσεις και τα εικοσιδύο χρόνια που χρειάστηκαν για να το πάρω. Όπως τα κρέμασα κι εγώ. Ξέρεις, εννοώ όλα εκείνα που χρειάστηκαν για να με θεωρήσεις σπουδαγμένη. Τα αγγλικά στα 10, τα ισπανικά στα 12, τα μαθηματικά στα 14. Και στα 17 οι εικοσιτέσσερις ώρες της ημέρας που δεν ήταν αρκετές. Και τώρα  που έχω χρόνο, δεν έχω ζωή, δεν έχω λεφτά, δεν έχω όνειρα ρε μάνα.

Και αυτός ο κύριος απέναντι ακόμη μιλάει. Τι τα λέει; Αφού θα κοπώ πάλι. Άλλο ένα στα χρωστούμενα. -Δε βαριέσαι.- Τόσα είναι, ακόμη ένα δε θα κάνει τη διαφορά. Γιατί ήρθα και σήμερα; Αφού τεχνικά δεν είμαι εδώ. Δεν ξέρω αν ήμουν και ποτέ. Και ο κύριος απέναντι ακόμη μιλάει. Κύριε καθηγητά, πονάνε τα μυαλά μας.

-- Έλενα | Haveatea.gr | Σε όλες τις στήλες. — Έλενα.

COLUMNIST ON HAVEATEA.GR

 

HAVEATEA MAKES YOU ❤️ YOURSELF:

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s