Όχι άλλα μάτια που αποφεύγουν να κοιτούν κατάματα. | Από την Κατερίνα.

963262d9f6a97ab44b4d8ffea0ccda80.jpg

Καθαρή ματιά, γνήσιο χαμόγελο, ειλικρίνεια και μη προσποιητή ευγένεια. Βλέμμα ξεκάθαρο και συμπεριφορά μη επιτηδευμένη. Λίγα λόγια, όσα χρειάζονται, για να μη χαθεί το νόημα μέσα στη φλυαρία. Λέξεις συγκεκριμένες και εύστοχες. Και κυρίως μάτια που λένε περισσότερα απ’ όσα οι φράσεις μπορούν. Χορτάσαμε από προτάσεις καλοστυμένες  που στόχο έχουν μόνο να εντυπωσιάσουν και όχι να εκφράσουν ή να μοιραστούν σκέψεις.

Ουσιαστικά ντυμένα με επίθετα, ουσία κρυμμένη πίσω από τις αναλήθειες. Ψεύτικοι άνθρωποι που δεν επικοινωνούν, μα φλυαρούν χωρίς λόγο. Τα λόγια αυτών των ανθρώπων σπάνια είναι ουσιαστικά. Ξεστομίζουν συνήθως όσα είναι κοινώς επιθυμητά, όσα ακούγονται ωραία στα αυτιά των άλλων και κυρίως λόγια ανώδυνα  και ντυμένα με ασφάλεια, που δεν απαιτεί και μεγάλο θάρρος για να τα πεις ούτε προκαλούν  «ατυχήματα» στο άκουσμα τους.

Τέτοια λόγια συνοδεύονται από βλέμματα κενά , που κοιτάνε χαμηλά ή περιφέρονται στο χώρο. Έτσι συνηθίζουν να κάνουν οι άνθρωποι όταν δυσκολεύονται να πουν κάτι ή όταν κρύβουν την αλήθεια, γιατί ξέρουν ότι τα μάτια τους θα τους προδώσουν. Όσο κοινότυπο και να ακούγεται έτσι είναι. Τα  μάτια μας παίρνουν τη μορφή των  συναισθημάτων, της ανησυχίας, της χαράς της προσμονής, της έλλειψης, της λύπης και πάει λέγοντας.

Δε  θα συναντήσεις λίγους από αυτούς τους ανθρώπους, ίσως μάλιστα τους μοιάσεις κάποτε. Γιατί βλέπεις, έτσι έχουμε καταντήσει,να φοβόμαστε να κοιταχτούμε στα μάτια, να το παραλείπουμε ως ασήμαντο, να το αποφεύγουμε γιατί μας είναι βάρος να αναμετρηθούμε με τον άλλο.

Ψάχνω στο πλήθος  μάτια γενναία, με θάρρος και θράσος . Μάτια που κοιτάζουν και διαφαίνεται η αλήθεια όσο όμορφη ή άσχημη κι αν είναι. Μάτια που ανήκουν σε ανθρώπους διάφανους, αληθινούς, γνήσιους, ειλικρινείς . Αυτοί οι άνθρωποι θα σε σεβαστούν και θα σε εκτιμήσουν. Δε θα σε εξαπατήσουν και δε θα κινηθούν ύπουλα και υποδόρια, αλλά θα σου μιλήσουν. Κι αν αμφισβητείς τα λόγια τότε μάθε να ακούς  αυτά που έχουν να σου πουν τα μάτια τους  όταν θα σε κοιτάνε διαπεραστικά και δε θα πλανώνται δεξιά και αριστερά προσπαθώντας να υπεκφύγουν. Αυτοί έμαθαν να μην προσποιούνται κι ακόμα κι αν προσπαθήσουν δε θα τα καταφέρουν. Παλεύουν συνεχώς να μην ντρέπονται γι’ αυτό που είναι και νιώθουν και να προτιμούν την ειλικρίνεια από την υποκρισία. Θέλουν ο λόγος τους να είναι εγγύηση και γι’ αυτό τα λόγια τους συνοδεύονται από  βλέμμα που επιβεβαιώνει την ειλικρίνεια τους . 

Σιχάθηκα τα υποκριτικά βλέμματα και λόγια που θαρρούν πως με πείθουν με πομφόλυγες. Με γοητεύει πλέον  μόνο η πηγαία ειλικρίνεια και συνάμα μου προκαλεί δέος. Θέλω να μάθω να διαβάζω τα μάτια των ανθρώπων γιατί τότε δε θα μπορούν να με εξαπατήσουν. Και διαβάζοντας τα μάτια τους θα τους καταλαβαίνω καλύτερα, θα αποκρυπτογραφώ τις σκέψεις τους που δεν μπορούν να μετουσιωθούν σε λέξεις.

Κάνω έτσι και τα δικά μου μάτια, ικανά να πουν όσα δεν μπορώ να εκφράσω. 
Μπορώ  να κοιτάζω  πλέον τον κόσμο κατάματα και αυτό είναι η μεγαλύτερη λύτρωση.

iconimageedit_1_6774789463 — Κατερίνα.

CLICK HER TO FIND OUT MORE.
SOCIAL MEDIA MANAGER / EDITOR /  COLUMNIST
ON HAVEATEA.GR

 

HAVEATEA MAKES YOU ❤️ YOURSELF:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s