Πόσο βαθιά έμαθες τους ανθρώπους; @haveatea.gr

kpCTcq

6f4431b3ff9a2e0d742fcfa2dcb1fbb8.jpg

 

2trGmd

Οι άνθρωποι είναι σαν την θάλασσα, όμορφοι και επικίνδυνοι. Κάθε νεκρό συναίσθημα τους επιπλέει στην επιφάνεια. Κάθε νεκρό τους συναίσθημα, κάθε χαμένη ανάμνηση. Οι άσχημες, οι ξεχασμένες φροντίζουν να εμφανίζονται πρώτα, πάνω-πάνω, στην κορυφή. Κι αυτές που έζησαν και αγαπήθηκαν, φροντίζουν να πέφτουνε στο βυθό και να χάνονται.

Ο καιρός τους καθορίζεται βάσει των καταστάσεων που περνούν. Άλλοτε άστατος και επικίνδυνος. Κι άλλοτε ήρεμος και ερωτεύσιμος. Άλλοτε τα κύματά τους είναι ικανά να σε καταστρέψουν και άλλοτε μπορείς να κολυμπήσεις στα γαλήνια νερά τους δίχως φόβο. Είναι θάλασσες οι άνθρωποι, και όπως μια θάλασσα σου κρύβει πολλά, έτσι και οι άνθρωποι. Δεν θα τους νιώσεις, δεν θα τους καταλάβεις αν έχεις μάθει να πλατσουρίζεις μονάχα στα ρηχά τους.

Μα άνθρωπος είσαι κι εσύ κι αν δεν καταλάβεις πρωτίστως τον εαυτό σου, πως περιμένεις από τους άλλους να σε καταλάβουν; Πως περιμένεις από εσένα να καταλάβεις τους άλλους; Πως θα κοιτάξεις τον βυθό τους, όταν καλά-καλά δεν ξέρεις να κολυμπάς στα βαθιά; Πως θα κοιτάξουν τον βυθό σου, όταν τους πνίγεις κάθε φορά που κάνουν ένα βήμα παραπάνω;

Η ίδια η ζωή ένας λαβύρινθος. Σε καθοδηγούν να την εξερευνήσεις από μία και μοναδική είσοδο. Σε ενημερώνουν πως μπορείς να βγεις από εκείνη όχι με έναν, αλλά με πολλούς τρόπους. Οι έξοδοι της άπειροι, μα εσύ δε βλέπεις καμία. Ανίκανος να τις βρεις ή αδύναμος να τις ψάξεις, είσαι τελικά;

Είτε βγεις είτε δε βγεις σώος και αβλαβής από εκείνον τον λαβύρινθο, είτε ανακαλύψεις είτε απορρίψεις τους βυθούς των ανθρώπων σου, αυτό που μετράει πάντοτε στην ιστορία είναι το τέλος. Αυτό μένει στο μυαλό, αυτό καθορίζει την ιστορία. Τι είσαι τελικά, για τι πάλεψες, πόσο άλλαξες και γιατί. Πόσο δυνάμωσες ή λύγισες στις δυσκολίες. Πόσο σκληρός έγινες με τους ανθρώπους και πόση καλοσύνη τους πρόσφερες απλόχερα, όταν το είχαν ανάγκη. Μην στέκεσαι στις πράξεις σου, τι έκανες, γιατί και πως. Εστίασε στα αποτελέσματα, πόσο βοήθησαν εσένα και τους γύρω σου.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s