Πόσες φορές ξεστόμισες ό, τι πραγματικά σκεφτόσουν; @haveatea.gr

kpCTcq

Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbHxT0nHkΑνέκαθεν δεν τα πήγαινα καλά με τους προλόγους. Αυτή η μεγαλειώδης παράγραφος για να εντυπωσιάσεις τον αναγνώστη ήταν το χειρότερο μου. Ακόμη και όταν έπρεπε να ανακοινώσω κάτι δεν μπορούσα να κάνω καλή εισαγωγή. Και τι να λέει άλλωστε ένας πρόλογος αν το κυρίως θέμα σου δεν λέει μία; Βλέπεις, και τώρα επιθυμώ να σε εντυπωσιάσω δίχως όμως να το προσπαθώ πάρα πολύ. Δεν θα σου δώσω ακόμη ένα γραπτό για διόρθωση. Σου παρουσιάζω ένα γραπτό μήπως και καταλάβεις τι θέλω να πω.

Αγαπημένο μου μάθημα ήταν η έκθεση μέχρι που κατάλαβα τι παιζόταν από πίσω.  Την πρώτη επαφή μαζί της την είχα με την ονομασία «Σκέφτομαι και γράφω». Έχω βγάλει τα πιο αγνά και αθώα μου συναισθήματα πάνω σε λίγες γραμμές ενός τετραδίου. Σκέψεις γεμάτες φαντασία, που φώναζαν από μακριά τα όνειρά μου, και από κάτω ένας βαθμός να κρίνει τις μικρές προτάσεις που μπορούσα να συντάξω. Πέρασαν τα χρόνια και μετονομάστηκε σε «Έκφραση- Έκθεση». Γεμάτη ενθουσιασμό παρακολουθούσα καθετί σχετικά με το μάθημα που τόσο είχα αγαπήσει. Κρεμόμουν από τα χείλη της καθηγήτριας  μη τυχόν και μου ξεφύγει τίποτα. Όλα έβαιναν τέλεια μέχρι που το όνειρο γκρεμίστηκε.

Τυποποιημένες σκέψεις σε περιορισμένο αριθμό λέξεων. Καμία επαφή με τα θέματα, καμιά ελεύθερη έκφραση πάνω τους. Νεκρά μυαλά εφήβων να ακολουθούν το μοτίβο που τους δίδαξαν. Και όταν κάποιος είχε αντίθετη άποψη, μπορούσε να την πει αλλά αυτό σήμαινε πως δεν θα έβγαινε πέρα από τους τέσσερις τοίχους της αίθουσας. Αμέσως να τον διορθώσει ο καθηγητής, να δώσει σχήμα στην φούσκα της φαντασίας του και να του επισημάνει πως απαγορεύεται αυτή η άποψη. «Ρισκάρεις το μέλλον σου με αυτόν τον τρόπο γιατί ο εξεταστής θα σε κόψει από εκεί, η κοινωνία έχει διαφορετική γνώμη.»

Απορώ λοιπόν για ποια έκφραση μιλούσαν τόσα χρόνια; Ποια έκφραση διδάσκουν τόσα χρόνια; Α ναι, ξέχασα. Για όλους αυτούς η έκφραση είναι να μιλάς καθώς πρέπει και να ξέρεις να γράφεις σωστά. Η άλλη εκδοχή της έκφρασης έχει παραγκωνιστεί προ πολλού. Η άλλη εκδοχή της έκφρασης  παραμερίστηκε όταν είπαν σε εκείνο παιδί ότι δεν μπορεί να γίνει μουσικός γιατί δεν είναι επάγγελμα. Η άλλη εκδοχή της έκφρασης παραμερίστηκε όταν έσκισαν την ζωγραφιά κάποιου, γιατί δεν αποτελούσε απόδειξη πως έχει γνώσεις. Η έκφραση χάθηκε όταν χτύπησαν εκείνον τον νέο που έδωσε χρώμα στον πιο άσχημο τοίχο της πόλης και υπέγραψε με το πιο ηχηρό μήνυμα.  Η έκφραση χάνεται μέρα με την μέρα και με τον τρόπο μου και όσο μπορώ δεν θα την αφήσω να εξαφανιστεί.

@Βίκυ.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s