Τα τατουάζ δεν είναι μόδα, αλλά τέχνη. @haveatea.gr

kpCTcq

gr.pinterest.com.jpgrGA6pLΤα τατουάζ δεν είναι μόνο μελάνι και βελόνες που τρυπούν το δέρμα. Όσοι έχουμε «στιγματιστεί» καταλαβαίνουμε ότι είναι κάτι μακράν ανώτερο. Μέσα σε αυτό το μόνιμο σημάδι κρύβεται η ιστορία και οι πιο ευσεβείς μας πόθοι. Αποτελούν επιλογές μας και κομμάτια της ταυτότητάς μας.

Καθώς η βελόνα τρυπάει το δέρμα και το διακοσμεί, ένα μικρό κομμάτι του εαυτού μας αλλάζει και μεταμορφώνεται σε κάτι πιο εξελιγμένο, ίσως ώριμο και με περισσότερη αυτοπεποίθηση, την ίδια στιγμή που δοκιμάζουμε τις αντοχές μας στον πόνο. Για κάποιους αποτελεί συχνά επίπονη διαδικασία, για άλλους μαζοχιστική απόλαυση. Εκτός αυτού, με τη χάραξη κάθε τατουάζ, γράφουμε επιπλέον κεφάλαια στο χρονολόγιο της ζωής μας, ταυτίζοντας γεγονότα, εποχές και ψυχολογικές καταστάσεις, ανάλογα με τον καιρό που το τατουάζ έγινε μέλος μας. Όσο πιο πολλά περνάμε με αυτά πάνω μας, τόσο πιο πολύ τα αγαπάμε. Στη συνέχεια, καθώς περνά ο καιρός συνειδητοποιούμε πως δεν μπορούμε να φανταστούμε το σώμα μας χωρίς τα τατουάζ μας.

Η δερματοστιξία αποτελεί παμπάλαια τέχνη που λανθασμένα την έχουν ταυτίσει μόνο με το σημάδεμα των φυλακισμένων στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν. Είναι μία εξίσου άξια τέχνη μαζί με όλες τις άλλες. Χρειάζεται εξάσκηση, προσπάθεια και αυτοβελτίωση. Το αισθητικό αποτέλεσμα αποφέρει συναισθηματικές επιπτώσεις, όπως ακριβώς και όταν αγναντεύουμε ένα έργο τέχνης που αγαπάμε. Ο tattoo artist γίνεται αίφνης συγγραφέας στο δέρμα μας και κατακτά ένα δικό του μικρό κομμάτι στην καρδιά μας. Είναι το μόνο άτομο που εξετάζει το τατουάζ μας εν τη γενέσει, και το πρώτο που το βλέπει ολοκληρωμένο, όπως ακριβώς ένας γιατρός που φέρνει στον κόσμο ένα μωρό.

Ένας μύθος -κατά την προσωπική μου άποψη- είναι ότι κάνοντας ένα τατουάζ, θα φτάσει η στιγμή που θα το βαρεθείς. Όχι, τα τατουάζ μας δεν τα βαριόμαστε. Δεν είναι απίθανο, αλλά όχι και εύκολο. Όπως δεν πετάμε τόσο εύκολα ένα πολύ σημαντικό άτομο για εμάς, έτσι και τα μικρά έργα τέχνης που έχουν χαραχτεί στο σώμα μας, δεν θα τα βαρεθούμε τόσο εύκολα, πόσο μάλλον αν είναι αποτέλεσμα ώριμης και μακράς σκέψης. Γουστάρουμε να γινόμαστε καμβάδες δημιουργικής σκέψης και εκφραστές της ιστορίας μας, ώστε να μπορεί να το διαβάσει είτε όλος ο κόσμος, είτε μόνο εμείς και οι πιο απόκρυφες σκέψεις μας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σκοινί παρά-τράβηξε και τα τατουάζ δεν χωρούν πλέον να είναι στην λίστα των ταμπού. Ζούμε σε μία σύγχρονη κοινωνία που δεν λέει ακόμη να αποδεχθεί για τα καλά μία τέχνη η οποία χρονολογείται ακόμη και στον 5ο αι. π.Χ.
Ο καθένας από εμάς ξεχωριστά δικαιούται να έχει την ελευθερία να χαράξει τέχνη στο δέρμα του, χωρίς να χρειαστεί να ανεχτούμε οπιστοδρομικά σχόλια για τη εμφάνισή του.

@Μαρία.

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s