Ξένος και για τον ίδιο μου τον εαυτό. @haveatea.gr

imageedit_1_4874980542

75cb12114198ee3b80335a170e17f2ad.jpg

 

 

imageedit_1_7781582526

 

«Ο άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα που αρνείται να είναι αυτό που είναι»
-Αλμπέρ Καμύ

 


Ο «Ξένος» του Καμύ δεν ήταν επιστημονική φαντασία. Ο άνθρωπός του δεν ήταν απλά ένα αποκοίημα της φαντασίας του συγγραφέα. Είναι η ιδέα εμάς των ίδιων, ένας καθρέπτης που στέκεται απέναντί σου και αντανακλά τη σκληρή αλήθεια του υποσυνείδητού σου.

Ο Ξένος είσαι ‘συ. Ναι, εσύ. Ο ίδιος που στέκεσαι παθητικά στη μέση της λεωφόρου και τα αμάξια γεμάτα αναμνήσεις σε προσπερνούν με ταχύτητα, αλλά εσύ δεν μπαίνεις καν στον κόπο να τις πιάσεις. Μέχρι που φτάνεις στο τέλος της διαδρομής και το μόνο που σου έχει μείνει, να θυμάσαι, είναι ο αέρας, που σου τρυπούσε το δέρμα καθώς οι αναμνήσεις σε προσπερνούσαν με ταχύτητα και σου ανακάτευαν τα μαλλιά.

Όλα ξεκινούν ως εξής: Εσύ, ένας παθητικός θεατής, παρακολουθείς το ειδωλλό σου στον καθρέπτη και το βλέπεις να αλλάζει, χωρίς να μπορείς να κάνεις το οτιδήποτε για αυτό. Και προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι όλα θα συνεχίσουν να κυλούν σε μία αέναη πορεία, αγνοώντας ότι δεν υπάρχει χάππυ έντ. Τη στιγμή που το συνειδητοποιείς αυτό, τότε γεννιέται ο πραγματικός Ξένος και φωλιάζει μέσα σου. Μεγαλώνει και τρέφεται από τους φόβους και τις σκέψεις σου. Τότε είναι που στέκεσαι μπροστά από το ειδωλλό σου και δεν σε αναγνωρίζεις πλέον. Το τζάμι μεσολαβεί μεταξύ εσού και της μορφής που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να σε θυμίζει. Αλλά είσαι αποξενωμένος. Ο ίδιος σου ο εαυτός σε αποκύριξε. Μουδιάζεις συναισθηματικά και δύσκολα πλέον κάτι σε αγγίζει. Όχι, δεν είσαι αναίσθητος, ούτε απαραίτητα τρομερά έμπειρος. Απλά η ψυχή σου βρίσκεται στον γύψο.

Μέχρι να δεχθείς αυτο που είσαι, είσαι ξένος ακόμη και στον ίδιο σου τον εαυτό. Τα πάντα γύρω σου κινούνται μπροστά από ένα λεπτό τζάμι που διαχωρίζει εσένα από τον υπόλοιπο κόσμο. Κάποιες φορές δέχεσαι και αγκαλιάζεις τον Ξένο εαυτό σου. Άλλες παγιδεύεσαι στο σώμα σου, κοιτάζεις τα πάντα καχύποπτα, όλα είναι μάταια και το τζάμι γίνεται κλουβί φτιαγμένο από Κρυπτονίτη. Έχεις προσπαθήσει να το κρύψεις, αλλά ο Ξένος σκάει στις ακτές σου ακόμη πιο εκδικητικός. Γιατί τον αγνοείς και είναι κτητικός. Προσπαθείς να συμβαδίσεις μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο που συνεχίζει να γυρνάει, δίχως να τον αφορά καν η ανάγκη σου για μία παύση, μία αναθεώρηση της τάξης. Φοράς προσωπεία, θαρρώντας πως γνωρίζεις ποιος πραγματικά είσαι.

Σου έχω νέα. Τα κακά είναι ότι δεν είσαι ξεχωριστός. Τα καλά είναι ότι δεν είσαι μόνος. Είμαστε όλοι μας Ξένοι. Σαπίζουμε από μέσα προς τα έξω και κρύβουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Είμαστε όλοι βασανισμένα κτήνη που σωπαίνουν για να προβάλλουν το νούμερό τους στο τσίρκο.

@Μαρία

 

 

output_r24akp

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s