Τα παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα. @haveatea.gr

pNuPyH

 

5836100966_789506418a_b.jpg

@Aasprong Photography

13

 

Οι περισσότερες μειονότητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες υποφέρουν. Εάν είσαι διαφορετικός ή χρήζεις ιδιαιτέρας προσοχής ή κρατικής μέριμνας και πρόνοιας , η Ελλάδα δεν είναι το κατάλληλο μέρος για εσένα. Η κατάσταση αυτή αποτελούσε μια ελληνική πραγματικότητα ανέκαθεν. Με την κρίση δε, τα πράγματα έχουν αγριέψει και τα περιθώρια στενεύουν για όλους μας, πόσο μάλλον για τους μειουνεκτούντες της κοινωνίας.

Αδιαμφισβήτητο δικαίωμα όλων μας, από την γέννηση μας μόλις, αποτελεί η εκπαίδευση. Δυστυχώς όμως όχι για όλους! Και σε αυτή την περίπτωση βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα κωλύματα των κρατικών μηχανισμών, καθώς τα παιδιά με αναπηρία στην χώρα μας δεν απολαμβάνουν το δικαίωμα στην παιδεία όπως όλοι μας. Αποδεδειγμένα, μόλις το 15% των παιδιών με αναπηρία στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Τι κι αν αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα τους, τι κι αν είναι υποχρεωτικό για όλους τους υπόλοιπους, τα ποσοστά της ActionAid μιλούν από μόνα τους. Το πρόβλημα σαφώς δεν σταματά στις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν μία απλή καθημερινή μέρα στο σχολείο για όλους μας. Για άλλους που το σχολείο πια, αποτελεί παρελθόν για εκείνους. Και για άλλους που πρόκειται για μια υπαρκτή καθημερινή τους συνήθεια, ακόμη και τώρα. Πρωινό ξύπνημα εμφανώς κουραστικό, κατεύθυνση προς το σχολείο είτε με το τοπικό λεωφορείο είτε με τα πόδια, 2-3 λεπτά προσαρμογής στο προαύλιο με φίλους κι απευθείας στην τάξη για να αρχίσει το μάθημα. Πράγματα καθημερινά, δεδομένα, που δεν μας προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό, που δεν αφήνει η ρουτίνα να τα δούμε. Ας δούμε τώρα τη διαδικασία αυτή, την τόσο απλή για εμάς μέσα από τα μάτια ενός παιδιού με αναπηρία. Ανύπαρκτο μεταφορικό μέσο για τα παιδιά με προβλήματα στη μετακίνηση τους. Μηδαμινές ειδικές εγκαταστάσεις για τις ανάγκες τους, με τις σχετικές ράμπες, τους ανελκυστήρες και γενικότερα τις υποδομές του σχολείου να αποτελούν κακόγουστο αστείο. Όλα αυτά αποτελούν εμπόδιο για κάθε παιδί εκεί έξω, που διψά για μάθηση, αλλά αδυνατεί να την εισπράξει υπό τους όρους του σχολείου του.

Όλοι γνωρίζουμε, ιδανικά πολλοί, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τέτοια παιδιά. Λίγοι ερχόμαστε αντιμέτωποι μαζί τους, ελάχιστοι ανοίγουμε τα μάτια μας, να δούμε την αλήθεια και ακόμη λιγότεροι κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την κατάσταση. Έχουμε πάθει ανοσία στη δυστυχία του άλλου. Δεν άπτεται των ενδιαφερόντων μας ό, τι δεν σχετίζεται άμεσα με τις δικές μας ανάγκες. Δεν μας περισσεύει ανθρωπιά και αλληλεγγύη

Κάνε ό, τι θεωρείς σαν άνθρωπος απαραίτητο για να βοηθήσεις τα άτομα με ειδικές ικανότητες. Δράσε με ότι όπλα έχεις, τη φωνή σου, τη συμπεριφορά σου , με την ανθρωπιά σου.

 

nikoletta

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s