Ο γολγοθάς της απεξάρτησης στην Ελλάδα. #realiT

Design.jpg

 

iPiccy-Design.png

 

Σύμφωνα με στοιχεία ενός άρθρου στο AthensVoice.gr η χρήση ναρκωτικών στη χώρα μας έχει αυξηθεί ανυσηχητικά σε ηλικίες 15-34 με συχνότερη τη χρήση κάνναβης. Όσο απογοητευτικά και αν είναι αυτά τα νούμερα θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις στο πρόβλημα εφόσον οι ανασταλτικοί παράγοντες προφανώς δεν έχουν λειτουργήσει ορθά.  Τι γίνεται λοιπόν μετά; Τι έπεται της εξάρτησης; Σαφώς και η σωστή σειρά είναι να φροντίσουμε να μην γίνει κάποιος χρήστης εξαρχής. Όμως οι χρήστες αυξάνονται και δεν μπορούμε πια να εθελοτυφλούμε.

Στην Ελλάδα υπάρχουν δημόσιες αλλά και ιδιωτικές κλινικές απεξάρτησης. Ο χρήστης, λοιπόν, που επιθυμεί να απεξαρτηθεί θα πρέπει είτε να διαθέτει »παχουλό» εισόδημα για κάποια ιδιωτική κλινική, είτε απίστευτη υπομονή για να μπει σε δημόσια κλινική. Πιο συγκεκριμένα αναζητώντας περεταίρω πληροφορίες για το ζήτημα αυτό βρήκα απόσπασμα της εκπομπής «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ» στο οποίο μαρτυρίες χρηστών ηρωίνης, LCD κλπ, ή μεθαδόνης (υποκατάστατο ηρωίνης, χορηγείται σε κέντρα αποτοξίνωσης) , σοκάρουν. Η Λ. , χρήστης ηρωίνης και LCD, έκανε αίτηση σε δημόσια κλινική απεξάρτησης το 2001, και εν τέλει του έγινε επιτρεπτή η χορήγηση μεθαδόνης 9 χρόνια μετά , το 2010.  Ο Β.  περιμένει  7 χρόνια.  Η αναμονή αυτή είναι αδιανόητη και σχεδόν…θανατηφόρα!

Η Ελλάδα για άλλη μια φορά πρωτοτυπεί, όντας η μοναδική χώρα στην Ευρώπη με τόσα χρόνια αναμονής για κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης. Οι χρήστες αναφέρουν πως η χορήγηση μεθαδόνης θα έπρεπε να γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που χορηγείται ινσουλίνη στους διαβητικούς. «Δεν διαφέρουμε πουθενά από τους αρρώστους. Απλά μας έχουν κολλήσει την ταμπέλα του τοξικομανή». Οι χρήστες θα πρέπει να απολαμβάνουν την ίδια ακριβώς κρατική μέριμνα με τους αρρώστους, ίσως και περισσότερη. Ειδική περίπτωση στην αναμονή για τη μεθαδόνη αποτελούν οι γονείς. Οι νέοι πεθαίνουν στους δρόμους και το κράτος απλώς φροντίζει να μην χαλούν την «αισθητική» των περαστικών.

Είναι όμως η μεθαδόνη πανάκεια; Αποτελεί αξιόπιστη λύση; Η εν λόγω εκπομπή προβλήθηκε το 2011 και τότε τουλάχιστον η επιστημονική κοινότητα εμφανιζόταν θετική σε αυτό. Ο Γ. , χορηγούμενος μεθαδόνης για 16 χρόνια, μιλά στην εκπομπή. Εάν κατέβεις στα σχόλια όμως το πρώτο που θα αντικρίσεις θα είναι εκείνο που αναφέρει πως απεβίωσε 3 χρόνια πριν. Σύμφωνα πάλι με ενημερωτικό φυλλάδιο του notodrugs.gr, η χορήγηση μεθαδόνης αποτελεί απλώς τη συνέχεια ενός φαύλου κύκλου. Ο κύκλος αυτός ξεκινά από το 1850 όπου ως «λύση» στον εθισμό στο όπιο εμφανίστηκε ένα υποκατάστατό του, η μορφίνη. Η μορφίνη αργότερα αποδείχθηκε ακόμη πιο εθιστική και επιβλαβής από το όπιο. Κι έτσι γεννιέται η ηρωίνη , ως «αντίδοτο»  στη μορφίνη.  Η συνέχεια γνωστή. Το 1937 παρασκευάζεται στη Γερμανία η μεθαδόνη. Δυστυχώς και αυτή, όπως και οι προκάτοχοί της αποδεικνύεται πιο εθιστική από την προηγούμενη.

Εάν λοιπόν θες τη ζωή σου πίσω, εάν αγάπησες λίγο παραπάνω τη ζωή, τον εαυτό σου, τους δικούς σου ανθρώπους και επιθυμείς να κάνεις το βήμα, τοτε ίσως στην Ελλάδα ο δρόμος της απεξάρτησης να είναι ο πιο δύσβατος.

 

Νικολέττα

 

Stamp.png

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s