Παιδικός καρκίνος. @haveatea.gr #15feb

Design

 

iPiccy-Design.png

 

Στον απόηχο της ξακουστής πια 14ης Φεβρουαρίου η επόμενη ημέρα θεωρείται πολύ πιο σημαντική και καθόλου εμπορική, καθώς είναι αφιερωμένη στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο.

Η παγκόσμια ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO) και στοχεύει στην ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο) και στην ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και κάθε πολίτη ξεχωριστά για τον παιδικό καρκίνο, τον τρόπο πρόληψης και τα μέσα αντιμετώπισής του, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο τα παιδιά ασθενείς όσο και οι οικογένειές τους.

Υπολογίζεται ότι στον κόσμο, κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από κάποιας μορφής καρκίνου. Ωστόσο, σήμερα μόνο το 20% των παιδιών ανά τον κόσμο μπορούν να επωφεληθούν από την προηγμένη ιατρική φροντίδα, αφού το υπόλοιπο 80% προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού, ποσοστό 70% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία βγαίνουν νικητές. Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία σήμερα θεραπεύονται.

Ας συμφωνήσουμε κάτι: όλοι από σήμερα θα ευαισθητοποιηθούμε στο θέμα του παιδικού καρκίνου. Για τα παιδιά που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, αλλά οι γονείς τους δεν μπορούν να την παρέχουν. Για παιδιά τα  που χρειάζονται αμέριστη ψυχολογική υποστήριξη, ώστε το επίπονο αυτό ταξίδι να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο. Για τα παιδιά που δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη με τον καρκίνο. Για τα παιδιά που η διάγνωση του καρκίνου αλλάζει την πορεία της ζωής τους. Για τα παιδιά που χάνουν βίαια την ανεμελιά και τα παιχνίδια των παιδικών χρόνων. Για τα παιδιά που ταλαιπωρούνται στην προσπάθεια εξάλειψης της νόσου. Για τα παιδιά που κάποιος άλλος επέλεξε για αυτά να μεγαλώσουν τόσο νωρίς. Και τέλος για τους γονείς των παιδιών αυτών, που καλούνται να φέρουν σε πέρας όλη αυτή την δυσβάσταχτη διαδικασία.

Η σημερινή μέρα λοιπόν ας σταθεί η αφορμή για να ξεκινήσουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, ο καθένας το δικό του λιθαράκι, ώστε αυτή η μέρα κάθε χρόνο να απευθύνεται σε λιγότερες οικογένειες και σε λιγότερα παιδία. Ώστε να νικηθεί ο παιδικός καρκίνος με τελικό νικητή την ζωή. Ας δείξουμε έμπρακτα τον ανθρωπισμό και την αγάπη μας. Ας κάνουμε το καλό, όχι για εμάς αλλά για αυτά τα παιδιά που έχουν μάθει να παλεύουν όταν εμείς χανόμαστε στους ανούσιους προβληματισμούς της καθημερινότητας μας.

 

Ειρήνη Α.

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s