Η πηγή της τέχνης είσαι εσύ. @haveatea.gr

imageedit_13_8591509830

 

 

iPiccy-Design.png

 

 

Νιώσε τα κείμενα μας, με φωνή!

 

Κάποια λογοτεχνικά έργα έχουν σημαδέψει την ιστορία. Πρόσφατα οι Χορευτές του Βορρά αποπειράθηκαν να μεταφέρουν στην σκηνή του Μεγάρου Μουσικής μία βουβή εκδοχή του Πορτρέτου του Ντόριαν Γκρέι, ξετυλίγοντας με τον χορό τους το κουβάρι των γνωστών ερωτημάτων του μυθιστορήματος, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα υποβλητική, ιδανική για στοχαστικές περιπλανήσεις. Ο αισθητισμός, η τέχνη χάριν τέχνης, ο καταστροφικός ναρκισσισμός, η ειδωλολατρία, και ταυτόχρονα η απόλυτη διπροσωπία της κοινωνίας, που φτάνει στα άκρα για να καλύψει τις πραγματικές ηδονιστικές της τάσεις, αποτυπώνονται εναργέστατα σε αυτό το ψυχογράφημα του ανθρώπου που έρχεται αντιμέτωπος με τη φυσική και ψυχική φθορά, προσπαθώντας μάταια να αποφύγει τον ολοκληρωτικό χαμό του. Ο καθένας, όμως, μπορεί, χωρίς ιδιαίτερο ταλέντο, να παρατηρήσει τα κοινωνικά φαινόμενα. Το ταλέντο κρύβεται στον τρόπο παρουσίασης.

Πόσες φορές υπήρξες μάρτυρας ανθρώπινων παθών; Πόσες φορές αντίκρισες την ίδια δελεαστική ασχήμια που ο Ουάιλντ περιγράφει; Όσες και κάθε ανήσυχη ψυχή πριν από εσένα. Ποιος, όμως, δύναται να αποτυπώσει τ’ άσχημο με τρόπο τόσο ελκυστικό; Η γοητεία του ανθρώπου, και κατ’ επέκταση του συγγραφέα, έγκειται στην ικανότητά του να αναδεικνύει ομορφιά, να ναρκώνει τις αισθήσεις, είτε σκιαγραφεί τη χυδαιότητα, είτε την ύψιστη αρετή. Όλοι αντικρίζουμε το ίδιο. Όσοι γράφουν, αναλαμβάνουν ταυτόχρονα την υποχρέωση να βλέπουν διαφορετικά, υπό άλλο πρίσμα, ώστε να έχουν, έτσι, κάτι να προσφέρουν. Όλοι οι συγγραφείς δημιουργούν ορμώμενοι από την ίδια ανάγκη, και έχουν πάνω κάτω ίδια ερεθίσματα. Ο κόσμος είναι ένας, και αιώνες τώρα ο ίδιος. Ένα καλό βιβλίο είναι καλό, όχι γιατί πραγματεύεται κάτι μοναδικό, μα διότι το παρουσιάζει κάποιος μοναδικός.

Ο Όσκαρ Ουάιλντ γράφει «κάθε πορτρέτο που γίνεται με την έμπνευση του καλλιτέχνη, είναι πορτρέτο του ιδίου, και όχι αυτού που ποζάρει». Καιρός να μάθουμε να βλέπουμε πίσω από τα νοήματα. Η πηγή της τέχνης δεν βρίσκεται στο αντικείμενο της σύλληψης, μα στο υποκείμενο που συλλαμβάνει. Θέλεις να κατακτήσεις τα ήδη κεκτημένα; Τότε διάβασε. Διάβασε, διάβασε, και μην σταματάς, μελέτα τα νοήματα, τις παρατηρήσεις των μεγάλων. Έτσι θα μπορείς με τον καιρό, να συμβαδίσεις με τους καιρούς. Μα αν διψάς για εξερεύνηση, αν θέλεις περιπέτεια, αν ψάχνεις το καινούριο, κανείς δεν το ‘χει γράψει ως τώρα. Η πρωτοτυπία αδύνατο να επιτευχθεί αναμασώντας λόγια και έτοιμες απόψεις. Διάβασε πίσω απ’ τις λέξεις, αναρωτήσου, τι σκεπτόταν μπρος στο θέαμα ο συγγραφέας, και μην σκέπτεσαι για μια στιγμή το θέαμα. Μαθαίνοντας τον τρόπο να παρατηρείς, μαθαίνοντας τον τρόπο για να νιώθεις, τότε ελευθερώνεις την ιδιαιτερότητα σου, κάθε ιδιομορφία σου να περιπλανηθεί, να αντιδράσει με τα καλά και τα κακά αυτού του κόσμου, φτιάχνοντας μείγματα απρόβλεπτα, μα πάντως σίγουρα πρωτόγνωρα. Μόνο μια γενιά διαβασμένων και σκεπτόμενων ανθρώπων, θα δώσει θέση στη γενιά των συγγραφέων.

Ψάξε την τέχνη. Κυνήγα τα άπιαστα νοήματά της, την παράφρονα, παράφορα ελκυστική εικόνα της ζωής που καθρεπτίζεται διαστρεβλωμένη μέσα απ’ τα νερά του νου και των συναισθημάτων κάθε καλλιτέχνη. Όσο κι αν ψάξεις στην εικόνα η αλήθεια δεν θα βγει, είναι για πάντα εγκλωβισμένη στο είδωλο που καθρεπτίζεται. Πρέπει να ψάξεις στα νερά, να αναζητήσεις δημιουργούς, να ψάξεις το αποτύπωμα που αφήνουν στα έργα τους οι καθρέπτες-καλλιτέχνες. Μάθε να γίνεσαι εσύ ο καθρέπτης, και μάθε απ’ τους καλούς, τους καθαρούς, τους απαστράπτοντες, ώστε να γίνεις κάποτε κι εσύ όσο το δυνατόν πιο διάφανος, ή έστω να αποκτήσεις το δικό σου πρίσμα, μέσω του οποίου θα αναλύεται το φάσμα της ζωής σου.

 

Φάνης

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s