Τι διαλύει την παιδική πορνογραφία; @haveatea.gr #realiT

imageedit_13_8591509830

 

childrenhaveatea.png

 

 

Νιώσε τα κείμενα μας, με φωνή!

 

«65χρονος μοίραζε μέσω διαδικτύου υλικό πορνογραφίας με παιδιά». Ήταν ο τίτλος ενός άρθρου που διάβασα πρόσφατα από μία ιστοσελίδα. Διάβασα το άρθρο και εκείνο που μου προκάλεσε περισσότερη έκπληξη είναι πως... δεν μου προκάλεσε έκπληξη!

Τα περιστατικά παιδεραστίας και διαδικτυακής πορνογραφίας έχουν αυξηθεί φοβερά απροσδόκητα τα τελευταία χρόνια τόσο στη χωρά μας όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ή μάλλον όχι και τόσο απροσδόκητα. Σχεδόν όλοι είχαμε προβλέψει την έξαρση τέτοιων φαινομένων που ευδοκιμούν στην ανωνυμία του διαδικτύου και στην ασυδοσεία του «λέγειν». Γιατί δεν επικρατεί τόσο η παρρησία όσο η οχλαγωγία, με τον καθένα να λέει το «μακρύ και το κοντό του» χωρίς καμία ταυτότητα, καμία ευθύνη, καμία συνείδηση, στην μετατροπή των πάντων σε διαθέσιμες ιστοσελίδες ακόμη και για ένα 10χρονο, στην ανευθυνότητα των γονέων, στην εντελώς ανεξέλεγκτη μεταφορά δεδομένων και αρχείων αλλά και στη βύθιση της νεολαίας όλο και περισσότερο στον κόσμο του διαδικτύου. Όλοι το είχαμε προβλέψει και κανένας δεν έκανε τίποτα.

Παιδεραστές υπήρχαν ανέκαθεν, ποτέ όμως τόσο κοντά στα παιδιά μας. Ποτέ άλλοτε δεν τους είχε δωθεί η δυνατότητα από το σαλόνι του σπιτιού τους να είναι παράλληλα σε απόσταση αναπνοής από τα παιδιά και παράλληλα σε πλήρη ανωνυμία και ασφάλεια. Μάλλον αυτοί είναι οι πλέον ωφελημένοι από την τεχνολογία περισσότερο από τον καθένα. Η ανθρωπότητα τους έκανε αυτό το δώρο απλόχερα και εκείνοι το εκμεταλλεύτηκαν. Το θέμα όμως είναι αν κάποιος θα τους σταματήσει. Η προστασία δεν θα έρθει από το safeinternet.org ή από το onlinesafety κοκ. Απλούστατα, όλα τα παραπάνω και οι αρχές είναι αρωγές «κατόπιν εορτής». Όλα ξεκινούν από τους γονείς, ή καλύτερα από την παιδεία την οποία οι γονείς περνούν στα παιδιά.

Οι γονείς και το σχολείο είναι εκείνοι οι παράγοντες στη ζωή του παιδιού που οφείλουν να βοηθήσουν να διαμορφώσει ένα χαρακτήρα, μια προσωπικότητα που θα υψωθεί σαν τείχος προστασίας μπροστά σε τέτοιες κακοτοπιές. Θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας και να τα έχουν όλα. Νομίζουμε πως τα «όλα» είναι αυτά που και οι άλλοι έχουν, άρα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε κι εμείς. Ενώ υπάρχουν τόσα πολλά εφόδια να δώσουμε στα παιδιά μας που τελικά δεν δώσαμε ποτέ.

Μπορούμε μέσω της παιδείας που θα του δώσουμε στην παιδική του ηλικία να το προστατεύουμε για μια ζωή χωρίς να είμαστε εκεί, χωρίς να είμαστε καν δίπλα του. Τα ηθικά και πνευματικά όπλα με τα οποία θα το έχουμε «εξοπλίσει» θα είναι εκεί για μια ζωή αντί για εμάς, θα είναι πλέον κομμάτι του χαρακτήρα του. Αναμφισβήτητα το κράτος έχει κι αυτό μερίδιο ευθύνης στην προστασία των εν δυνάμει πολιτών του, ωστόσο στην κοινωνία που ζούμε αυτό συμβαίνει σπάνια έως ποτέ. Το μοναδικό και ασυναγώνιστο όπλο που μας μένει πλέον και είναι δωρεάν; Η παιδεία φυσικά.

(Η λέξη «δωρεάν» φυσικά, δίπλα στην ελληνική παιδεία δεν κολλάει τόσο όμως σίγουρα είναι πιο προσιτή από τα «γκατζετάκια» της τεχνολογίας που με μανία τρέχουμε να αγοράσουμε για τα παιδιά μας νομίζοντας πως τα ωφελούμε. Είναι προσιτή και συγχρόνως ανεκτίμητης αξίας.)

 

Νικολέττα

 

Stamp

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s