Η αγάπη δε μετράει χρωμοσώματα. @haveatea.gr

imageedit_13_8591509830

 

 

haveateasyndrom.png

 

 

 Νιώσε τα κείμενα μας, με φωνή! 

 

Το σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους. Πήρε το όνομά του από τον Άγγλο John Langdon Down, που πρώτος το περιέγραψε το 1866. Αφορά μια γενετική κατάσταση, που προκύπτει από την εμφάνιση τριών χρωμοσωμάτων στο 21ο ζευγάρι, για τον λόγο αυτό ονομάζεται Τρισωμία 21, και γι’ αυτό γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21/3 (21 Μαρτίου).

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι εμφανίζεται σε παιδάκια από τη στιγμή της γέννησης τους, ενώ μάλιστα οι γονείς έχουν την δυνατότητα να προετοιμαστούν για τυχόν τέτοια διαταραχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με προγεννητικούς ελέγχους.

Επειδή είναι μια διαταραχή που επηρεάζει και την σωματική διάπλαση του παιδιού και την εικόνα του, πολλοί από εμάς είναι προϊδεασμένοι αρνητικά ΄ή λίγο διστακτικοί προς αυτά. Ωστόσο, δεν πρέπει να φοβόμαστε το Σύνδρομο Down, καθώς είναι μια γενετική διαταραχή που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Το θέμα είναι να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα, να αγαπήσουμε την προσπάθεια που καταβάλλει κάθε παιδί και να γίνουμε η δύναμη για να ανοίξει τα φτερά του. Το παιδί μαθαίνει από πολύ νωρίς για τη «διαφορετικότητά» του και είναι μαγικό να παρατηρεί κανείς όχι μόνο τον τρόπο που την αποδέχεται, αλλά και τον τρόπο που την μετατρέπει σε προτέρημα.

Τα παιδιά ονειρεύονται και ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο, άνθρωπε. Χρειάζονται την αγάπη μας ώστε να πιστέψουν στον εαυτό τους και να καταφέρουν να πετάξουν. Κάποια ίσως δεν έχουν τόσο μεγάλα και ανθεκτικά φτερά, και εκεί πρέπει να βοηθήσουμε εμείς, άνθρωπε. Να δώσουμε λίγα πούπουλα από τα δικά μας, να γίνουμε εμείς τα φτερά στο πέταγμά τους.

Ας υποδεχτούμε λοιπόν τα παιδιά αυτά, όπως τους αρμόζει άλλωστε, στην κοινωνία και τον κόσμο του 21ου αιώνα. Με χαρά όμως, κόσμε του 21ου αιώνα, έχω να σου ανακοινώσω καθώς πρόσφατα βρέθηκα σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά αυτά, ότι η θέληση και το πείσμα των γονιών τους, έχουν δημιουργήσει έναν ισχυρό και ανοιχτό κλοιό ζωής για τα παιδιά αυτά. Μια ζωή απομακρυσμένη από τη δυστυχία και τη λύπη. Μια ζωή που μεταπλάθει το πρόβλημα σε έναυσμα για δημιουργία. Μια ζωή που αποτελείται από γέλιο και αυθεντικά χαμόγελα. Μα πάνω από όλα, μια ζωή που έμαθαν να απολαμβάνουν το κάθε λεπτό της.

Βλέποντας την δύναμη ψυχής που επιδεικνύουν τόσο τα ίδια τα παιδιά, όσο και οι γονείς τους αξίζει να τα αγκαλιάσουμε και να τους δώσουμε λίγη από την αγάπη μας. Γιατί όπως, πολύ εύστοχα έχει πει ο Ν. Εγγονόπουλος, «η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος».

 

Ειρήνη Α.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s