Μαθαίνοντας να αγαπάς τις στιγμές μοναξιάς. @haveatea.gr

logotelikoaspro

 

haveatealonely.png

 

Η ευτυχία δεν είναι δυσεύρετη, ούτε κρύβεται σε πράγματα που δυσκολεύεσαι να αποκτήσεις. Ευτυχία είναι οι στιγμές σου, οι άνθρωποι σου, η μοναξιά σου. Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, στις στιγμές απόλυτης μοναξιάς οφείλεις όλα εκείνα που καθιστούν τον εαυτό του σήμερα σου, διαφορετικό από εκείνο του χθες.

Μένοντας μόνος δίνεις την ευκαιρία σε εσένα να σε μάθεις. Βρίσκεις τις αδυναμίες σου και σε διορθώνεις, βρίσκεις τα προτερήματα σου και ξεκινάς να σε αγαπάς. Κρίνεις τη ζωή, τις κινήσεις, τις αποφάσεις, τους ανθρώπους που επέλεξες να έχεις δίπλα σου. Κρίνεσαι, και όλη αυτή η διαδικασία σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, καλύτερο φίλο, πιο ολοκληρωμένο εγώ.

Και αυτό το πλέον ολοκληρωμένο εγώ, δεν χαρίζεται, δεν δίνεται, δεν πωλείται σε τελειωμένους ανθρώπους, σχέσεις και καταστάσεις. Αυτό το εγώ μαθαίνει να τιμά τα όσα έζησε, χωρίς όμως να θυσιάζεται κάθε φορά στο βωμό των αναμνήσεων του. Μαθαίνει να ξεχωρίζει τις επιθυμίες, τα πιστεύω και τα θέλω του από τις προσταγές των γύρω.

Ο άνθρωπος που καταφέρνει να ηρεμεί μες στην μοναξιά του, μπορεί να λέγεται ευτυχισμένος άνθρωπος. Γιατί οι σκέψεις του δεν ουρλιάζουν πια, και οι αντιφάσεις μέσα του έχουν καταλαγιάσει. Γιατί η μόνη επιβεβαίωση που αποζητά, είναι εκείνη του εαυτού του. Γιατί οι τύψεις δεν χωρούν πια στην καθημερινότητά του.

Το μόνο λοιπόν που έχεις να κάνεις για να απαλλαγείς από τη δυστυχία που θαρρείς πως σε χαρακτηρίζει είναι να τα βρεις με τη μοναξιά σου. Να πάψεις να προσπαθείς απεγνωσμένα να ξεφύγεις από αυτή σπαταλώντας εσένα και διασκορπίζοντας σε, σε ανθρώπους της στιγμής και υποκρινόμενα συναισθήματα. Να σταματήσεις να βολεύεσαι σε δήθεν καταστάσεις απλά και μόνο για να μην νιώσεις μόνος.

Μην συγχέεις όμως την μοναξιά με τη μοναχικότητα. Η μοναξιά είναι στιγμές. Αν αυτές τις στιγμές τις θεωρήσεις στάση ζωής θα ξυπνήσεις ένα πρωί συνειδητοποιώντας πως άφησες τον βούρκο της -μοναξιάς- να σε τραβήξει μέσα του, επιλέγοντας να μην αντισταθείς, επιλέγοντας να αποκλείσεις εσένα από τον κόσμο και τους ανθρώπους του. Άλλωστε, όπως έλεγε και ο Billings, “η μοναξιά είναι ένα καλό μέρος για να επισκεφτείς, αλλά ένα άσχημο μέρος για να μείνεις”.

Δεν γεννήθηκες να ζεις μόνος. Τους έχεις ανάγκη. Μας έχεις ανάγκη, όλους εμάς εκεί έξω!

 

Έμμα

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s