Μια βόλτα στη Συγγρού. #reali-T

logotelikoaspro

 

haveateaathens.png

 

Σπουδάζοντας στο Πάντειο πανεπιστήμιο τα τελευταία δύο χρόνια, θα έλεγα πως έχω γνωρίσει αρκετά καλά τη γνωστή λεωφόρο Συγγρού. Τι συμβαίνει όμως με την λεωφόρο αυτή;

Μία λεωφόρος, δύο όψεις, δεκάδες γειτονιές, χιλιάδες ιστορίες να σου διηγηθούν οι κάτοικοί τους. Οι άνθρωποι που μένουν στις περιοχές αυτές έχουν δει με τα μάτια τους τις δύο όψεις που ανέφερα. Τις πρωινές ώρες η κίνηση είναι αρκετή, στα αστικά θα δεις φοιτητές, και τα πολιτιστικά κέντρα και οι χώροι διανόησης που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε λειτουργία. Τις βραδυνές ώρες ανάβουν άλλα φώτα πιο φανταχτερά κάνοντας την όμως πιο σκοτεινή. Οι φοιτητές και οι επισκέπτες των πολιτιστικών χώρων πλέον έχουν φύγει και τη θέση τους καταλαμβάνουν οι νυχτερινοί θαμώνες της λεωφόρου.

Πως έχει όμως εξελιχθεί η Συγγρού τα τελευταία χρόνια; Ιδιάτερα ενδιαφέρον θα είναι από τα μάτια των κατοίκων της περιοχής. Έχουν δει τα τελευταία χρόνια τη Συγγρού να μεταμορφώνεται από ‘πεταλούδα’ της νύχτας σε μια κοιτίδα μόρφωσης και πολιτισμού διατηρώντας και τις δυο της ιδιότητες.

Ποια είναι όμως τα κτήρια που αξίζει να επισκεφθείς εαν βρεθείς στη Συγγρού; Αδιαμφισβήτητα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο πλέον στεγάζει την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα πολιτισμού, με την υπέροχη αρχιτεκτονική και διαμόρφωση του που το καθιστούν θέλγητρο ακόμη και για μια βόλτα στο λαβύρινθο με τα δενδράκια ή για ένα ασύγκριτο και μοναδικό ηλιοβασίλεμα στον όγδοο όροφο του κτηρίου όπου κυριολεκτικά βλέπεις όλη την Αθήνα.

Στη συνέχεια της λίστας μας βρίσκεται το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που λειτουργεί από το 2000 και είναι από τα λίγα μουσεία που μια επίσκεψη θα πείσει ακόμα και εκείνους που δεν είναι λάτρεις.

Τέλος το κοινωφελές ίδρυμα Ωνάση με δράσεις στον πολιτισμό, την παιδεία και την κοινωνική αλληλεγγύη είναι από τα κτήρια που δίνουν μια άλλη πνευματική πνοή σε ολόκληρη την Αθήνα, όχι μόνο στη Συγγρού.

Φυσικά η λίστα αυτή θεωρείται ημιτελής καθώς υπάρχουν ακόμη κάποια αξιοσημείωτα κτήρια κατά μήκους της Συγγρού όμως θα λέγαμε πως τα παραπάνω τρία συνέλαβαν τα τελευταία χρόνια αρκετά όχι μόνο στον εξωραϊσμό της περιοχής αλλά και στην πολιτιστική της εξέλιξη και αποκατάσταση.

 

Νικολέττα

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s