Καίγεσαι ή δικαιώνεσαι; @haveatea.gr

logotelikoaspro

 

haveateasuffering.png

 

 

 Νιώσε τα κείμενα μας, με φωνή! 

 

Διανύουμε  τη βδομάδα των παθών. Επτά μέρες που ο Χριστός βασανίστηκε για πράγματα που δεν είχε κάνει, δεν είχε καν σκεφτεί. Έφτασε να θανατωθεί και να σταυρωθεί. Και ενώ σκέφτομαι όλα αυτά, μου έρχεται στο μυαλό η έννοια της δικαιοσύνης. Υπάρχει δικαιοσύνη τελικά;

Εκείνος θυσιάστηκε στο βωμό του δήθεν νόμου, όμως οι πράξεις του δεν προσέβαλαν κανένα νόμο και καμιά ηθική. Οι άνθρωποι της εποχής τον καταδίκασαν. Του φέρθηκαν δίχως έλεος γιατί αντιτίθονταν στα συμφέροντά τους. Και μη μου πείτε και εσείς ό,τι δεν έχουν βρεθεί στο δρόμο σας άνθρωποι, που σας φέρθηκαν με τρόπο, που δεν αξίζατε. Εγώ έχω σταματήσει να αναρωτιέμαι αν εν τέλει υπάρχει δικαιοσύνη.  Αναρωτιέμαι μόνο αν υπάρχουν άνθρωποι να την πραγματεύονται και που ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να την επιβάλουν. Η δικαιοσύνη αναμφισβήτητα υπάρχει. Την επιβάλουν όμως οι λειτουργοί της ή εκείνοι που πιστεύουν σε αυτή και την υποστηρίζουν με σθένος;

Η δικαιοσύνη όπως και η ηθική αποτελούν έννοιες.  Η εφαρμογή τους όμως έγκειται σε εκείνους που τις υπηρετούν. Για να αποκτήσει μια έννοια με πρακτική ισχύ μεσολαβούν οι άνθρωποι. Αν σε αυτούς έχει χαθεί η αίγλη της και ο ρόλος που παίζει στη ζωή μας γενικότερα τότε ναι, η δικαιοσύνη είναι μια ιδέα χαμένη στο βωμό της ισχύος των ανθρώπων. Αξίες που από τις απαρχές τους οφείλουν να είναι ανώτερες των ανθρώπων και των επιδιώξεών τους. Ανώτερες χρημάτων και συμβιβασμών.

Η δικαιοσύνη υπάρχει και θα υπάρχει πάντα, όσο θα υπάρχουν άνθρωποι. Γιατί οι νόμοι και οι αξίες είναι ανθρώπινα δημιουργήματα ώστε να ξεχωρίζει το καλό από το κακό και το σωστό από το λάθος. Για να μπορέσουμε εν κατακλείδι να συνυπάρξουμε ως άνθρωποι μέσα σε ένα κόσμο που συνεχώς εμβολίζεται από διαφθορά και έλλειψη ηθικών αναστολών.

Κοίτα το δίκαιο που φωνάζει μέσα σου και μη του γυρνάς τη πλάτη. Άκουσε όσα σου ψιθυρίζει και φώναξε το. Κι αν δεν σε ακούει κανείς έχε καθάρια τη ψυχή σου πως και άκουσες και είδες όσα οι άλλοι δεν βλέπουν και δεν αφουγκράζονται καθώς κοιμίζουν την συνείδησή τους. Γιατί είσαι εσύ που λυπάσαι, είσαι εσύ που κλαίς. Είσαι εσύ που πονάς και ο πόνος δεν έχει όμοιό του.

 

Βάσω

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s