Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ – Ο βασιλιάς της ελευθερίας. @haveatea.gr

logotelikoaspro

eeffc9060ba4b97ad70ccdceac8675a1--kings-speech-inspiring-people

 

Ένας άνθρωπος που δεν φοβήθηκε να ονειρευτεί μια ουτοπία  και να την  κάνει πραγματικότητα. Δε δίστασε στιγμή να κρατήσει το όπλο ενάντια του ρατσισμού που άνθιζε στην Αμερική. Γεννημένος 15 μέρες μετά την πρωτοχρονιά του 1929, στην Ατλάντα της Γεωργίας των ΗΠΑ, σε ένα σπίτι που τα θεμέλια του ήταν φτιαγμένα από τις ηθικές και πνευματικές αρχές των γονιών του.

Ο πατέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, επιλέγει να ονομάζονται  έτσι και οι δυο προς τιμήν του γερμανού Προτεστάντη θεολόγου, Μαρτίνου Λούθηρου. Η μητέρα του  Αλμπέρτα Γουίλλιαμς Κινγκ, πρώην δασκάλα, είχε φέρει στον κόσμο πριν από τον Μάρτιν, μια ακόμη κόρη, ενώ στο μέλλον η οικογένεια μεγάλωσε αφού γεννήθηκε και ο μικρότερος Κίνγκ. Από την ηλικία των 5, κατάλαβε την  αδικία που κουβαλούσε η φυλή του, αφού παντού δέσποζαν πινακίδες που εξύψωναν το κύρος των λευκών Αμερικανών. Ενώ δεν ήταν λίγα και τα περιστατικά που έκανα τον μεσαίο γιο της οικογενείας Κινγκ να νιώσει πως η θηλιά του ρατσισμού στον λαιμό του όλο και πιο πολύ μικραίνει.

Στην ευαίσθητη ηλικία των 15 επιτυγχάνει στις  εξετάσεις, και φοιτά στο περίφημο εκείνη την εποχή Κολέγιο για μαύρους Μουρχάους . Φυσικά, όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα των προνομίων  που απολάμβανε λόγω του κύρους που κατείχε η οικογένεια του στον κόσμο των νέγρων. Στο πανεπιστήμιο οραματίζεται και έναν πιο δίκαιο κόσμο. Τα επόμενα χρόνια εγκαταλείπει τις  σπουδές του σε ιατρική και νομική, αποφασίζει να ασχοληθεί με τη ιεροσύνη κατόπιν ψυχολογικής πίεσης από τον πατέρα του. Ήταν σχεδόν ένα χρόνο εφημέριος της εκκλησίας των Βαπτιστών της λεωφόρου Ντέξτερ στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, όταν η ολιγομελής ομάδα οπαδών του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα της πόλης εγκαινίασε τον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων στα δημόσια λεωφορεία.

Το 1964 του απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ ψηφίζεται ο Νόμος περί Πολιτικών Δικαιωμάτων. Η πορεία του γεμάτη από επιτεύγματα, πολέμησε τον ρατσισμό και προσπάθησε να τον εξαλείψει, τα όνειρα και οι στόχοι βασικά συστατικά της ζωής του.

Στις 4 Απριλίου 1968, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκδολοφονήθηκε σε ηλικία 39 ετών από ένα λευκό ελεύθερο σκοπευτή, ενώ στεκόταν στο μπαλκόνι του μοτέλ, στο οποίο είχε καταλύσει με τους στενούς συνεργάτες του. Έτσι πέφτουν οι τίτλοι τέλους, πλέον  όλοι υμνούν το σημαντικό του έργο, που έχει μείνει ανεξίτηλο στην ιστορία.

Από τη Νάσια Ν.

 

#peace

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s