Για όσους νομίζουν πως ξέρουν να μας «χειρίζονται». @haveatea.gr

logotelikoaspro

 

haveateaindependent.png

 

 

 Νιώσε τα κείμενα μας, με φωνή! 

 

Υπάρχουν στη ζωή μας ορισμένοι άνθρωποι οι οποίοι μπορούν και την ορίζουν. Άνθρωποι που η γνώμη τους μετρά και που χωρίς την συγκατάθεσή τους αρνούμαστε να συνεχίσουμε. Είναι εκείνοι που λειτουργούν στην καθημερινότητά μας σαν αυθεντίες και που με μια λέξη ή ακόμη και ένα βλέμμα τους, μπορούν να μεταλλάξουν  κάθε απόφαση μας , να πυροδοτήσουν μια πληθώρα τύψεων, να επηρεάσουν κάθε άποψη και γνώμη μας, κάθε πεποίθηση και επιλογή. Είναι εκείνοι από τους οποίους εξαρτόμαστε και την έγκριση των οποίων έχουμε ανάγκη πριν από κάθε επόμενο βήμα. Είμαι σίγουρη πως κάποτε συνάντησες έστω έναν από αυτούς. Ίσως ήταν φίλος, γονιός ή σύντροφος.

Τι είναι εκείνο όμως που τους καθιστά αναγκαίους, απαραίτητους; Ή καλύτερα, πώς καταφέρνουν να γίνονται αναγκαίοι και απαραίτητοι.

Συνήθως πρόκειται για άτομα δυναμικά, με προσωπικότητα που ξεχωρίζει και λόγο που μπορεί να επηρεάζει. Λόγο δυναμικό, πειστικό, σύντομο και περιεκτικό. Άτομα που πρωταρχικός και ίσως μοναδικός τους στόχος είναι η ικανοποίηση του εγώ τους. Άτομα που αποφεύγουν και καταδικάζουν κάθε κριτική σε βάρος τους, καθώς νιώθουν πως τα κάνουν όλα «σωστά».
Επιλέγουν λοιπόν μεθοδικά το θύμα τους, και το χειραγωγούν δημιουργώντας του ενοχές και τύψεις. Το θύμα συνήθως δεν έχει ορίσει τα όριά του, ή ο θύτης είναι τόσο ισχυρός που μπορεί και  τα προσπερνά. Έτσι ο χειριστικός άνθρωπος επιβιώνει και κάθε σήμερα μπορεί να πληγώνει έναν ακόμη.

Για να αποφύγεις να πληγωθείς από έναν άνθρωπο χειριστικό, πρέπει να αναλάβεις ο ίδιος το χειρισμό του εαυτού σου. Να χτίσεις μια προσωπικότητα, με επιχειρήματα και πεποιθήσεις δικές σου, ολόδικες σου, τις οποίες θα μπορείς πάντα να υπερασπίζεσαι. Φρόντισε να έχεις το θάρρος αλλά και το θράσος της γνώμης σου όταν υπάρξει ανάγκη. Να θέσεις τα όριά σου, και να τα κάνεις απροσπέλαστα. Να πάψεις να φοβάσαι την αποτυχία και να μάθεις να την αγαπάς, γιατί κάθε στιγμή αποτυχίας σε φέρνει λίγο πιο κοντά στην επιτυχία. Να μάθεις να λες όχι, χωρίς να φοβάσαι την απόρριψη.
Ο άνθρωπος άλλωστε που αρνείται ό,τι δεν του ταιριάζει, είναι αυτός που έχει μάθει να σέβεται τον εαυτό του, και που δεν έχει ανάγκη να μεταλλάσσεται για να χωράει σε ανθρώπους και καταστάσεις.

Μη συγχέεις την αυτοαξία σου με την ικανοποίηση των επιθυμιών των γύρω. Πάψε να παραγκωνίζεις τις ανάγκες και τις πεποιθήσεις σου κάθε φορά υπακούοντας στα «οφείλεις» και τα «πρέπει» των άλλων. Φρόντισε να απαλλαγείς από την ανασφάλεια που ίσως νιώθεις όταν καλείσαι να συγκρουστείς για να σε υπερασπιστείς. Δώσε τις μάχες σου και δεν θα βγεις χαμένος. Άλλωστε ηττημένος είναι αυτός που ποτέ δεν προσπάθησε.

Ο χειριστικός άνθρωπος, πατά στις αδυναμίες σου. Κάνε τες δύναμή σου και πέτα από επάνω σου τον ρόλο του θύματος.

 

Έμμα

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s