Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Εσύ; Τι γνωρίζεις; #realiT

logotelikoaspro

 

haveateapassion.png

 

 

 Νιώσε τα κείμενα μας, με φωνή! 

 

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ή γνωστά και ως αφροδίσια νοσήματα. Λέξεις που προκαλούν τρέμουλο και φόβο μόλις ακουστούν, και αυτό γιατί η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν επαρκείς τρόποι πρόληψης τους, οι άνθρωποι ακόμα αντιμετωπίζουν τα ΣΜΝ , σαν τέρατα που απειλούν την απόλαυση της σεξουαλικής πράξης. Πλέον, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε για αυτά. O στιγματισμός των οροθετικών ατόμων σε οποιοδήποτε τέτοιο νόσημα θα έπρεπε να είναι ανεπίτρεπτος.

Το πρόβλημα της αμάθειας γύρω από αυτά τα θέματα ξεκίνα από τα σχολεία και την οικογένεια. Γιατί η πολυπόθητη συζήτηση για την σεξουαλική επαφή, θεωρείται ταμπού. Και όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία, που το σχολείο θεωρεί σωστή για να το ενημερώσει για όλα αυτά που η οικογένεια δεν έχει φροντίσει, η ενημέρωση είναι ελλιπής. Έτσι, τρέφεται η άγνοια.  Το προφυλακτικό δεν θεωρείται αναγκαίο, και τα χάπια της επόμενης μέρας γίνονται καραμέλες στα χέρια κοριτσιών που το μόνο που έχουν να φοβηθούν  μετά την απροφύλακτη σεξουαλική επαφή, σύμφωνα με αυτές, είναι  μια εγκυμοσύνη. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός θα έπρεπε να είναι μάθημα στα ελληνικά σχολεία από το δημοτικό ακόμα. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίσουν και να εξερευνούν το σώμα τους  μέσω της σωστής καθοδήγησης από εδικούς  και όχι  με την  «βοήθεια» βίντεο για ενηλίκους. Η άγνοια και όχι τα ΣΜΝ είναι τα τέρατα που απειλούν την υγεία όλων μας.

Η έναρξη της σεξουαλικής ζωής θα έπρεπε να είναι για όλους μας, ανεξαρτήτου φύλου, μια ώριμη και υπεύθυνη απόφαση. Από την μια να στηρίζεις τις σεξουαλικές σου επιλογές  και προτιμήσεις  αλλά από την άλλη να είσαι και σίγουρος για το ποιους επιλεγείς να τις μοιραστείς. Κανείς δεν σε επιβεβαίωσε πως το προφυλακτικό σε προστατεύει πλήρως. Αν δεν αισθανθείς έτοιμος μην προχωρήσεις. Δεν υπάρχει ηλικιακό όριο σε αυτά τα θέματα. Νιώσε πρώτα άνετα με το σώμα σου, μαθέ τις λειτουργίες του, και μην βιαστείς να κάνεις κάτι μονάχα επειδή σε πιέζουν οι τριγύρω σου.

Στις μέρες μας, που στα χέρια μας έχουμε το ισχυρότερο εργαλείο, το διαδίκτυο, εάν ψάξεις σωστά θα μάθεις αρκετά πράγματα σχετικά με τα αφροδίσια νοσήματα. Μπορείς να λάβεις πληροφορίες και από ανάλογους γιατρούς. Δεν θα έπρεπε κανείς να ντρέπεται. Το ότι δεν είσαι κορίτσι, δεν σημαίνει πως τέτοιες πληροφορίες σου είναι άχρηστες. Και καλό θα ήταν, να μην δέχεσαι τόσο απλά πληροφορίες για αυτά τα νοσήματα από τις παρέες σου. Δεν είμαστε όλοι ειδικοί και δεν μπορούμε να είμαστε σωστά ενημερωμένοι, οι πληροφορείς είναι πάρα πολλές και εύκολα αλλοιώνονται και διαστρεβλώνονται. Ενώ, τέλος, μην πέσεις στην παγίδα της εμφάνισης.  Εάν ένας άντρας ή μια γυναίκα  περιποιείται τον εαυτό του/της δε σημαίνει πως είναι ακίνδυνος/η, ούτε η ιδιότητα του γιατρού καθιστά κάποιον επίσης ακίνδυνο. Τη στιγμή της σεξουαλικής πράξης όλοι είναι θετικοί σε αφροδίσια νοσήματα και εσύ πρέπει να προστατευτείς.

Αναζήτησε, ενημερώσου και μάθε για όλα αυτά τα «ταμπού ζητήματα». Αγάπα το σώμα σου και προστάτεψε το. Μπορεί να συμβεί ακόμα και σε εσένα!

 

Νάσια Ν.

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s