Το λουλούδι της ερήμου. @haveatea.gr

logotelikoaspro

 

haveateadesertflower.png

 

Έχεις διαβάσει μήπως το ομώνυμο βιβλίο; Έχει τύχει να πάρει το αυτί σου τι πραγματεύεται; Εάν όχι, κακώς. Το ότι βρισκόμαστε μίλια μακρυά από αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να γυρνάμε την πλάτη ούτε να αγνοούμε τι υφίσταται το γυναικείο φύλο στην άλλη μεριά του πλανήτη. Πάρε λοιπόν μια βαθιά ανάσα και συνέχισε να διαβάζεις διότι επρόκειτο να ανατριχιάσεις και νιώσεις και λιγάκι τυχερή ταυτοχρόνως.

Ας ξεχάσουμε λοιπόν για λίγο την υποτιθέμενη ισότητα που απολαμβάνουν τα δύο φύλα στο δυτικό πολιτισμό και ας ρίξουμε ένα βλέφαρο σε χώρες και μέρη που τα έθιμα και οι θρησκείες τους τα έχουν βάλει κυριολεκτικά με το γυναικείο πληθυσμό. Ένα από τα πιο βάναυσα έθιμα που δυστυχώς επιβιώνει ακόμη δεν είναι άλλο από την κλειτοριδεκτομή ή αλλιώς ακρωτηριασμός γυναικείων γενετικών οργάνων. Μάλιστα σε χώρες της ανατολικής Αφρικής το ποσοστό των κοριτσιών που υπόκεινται σε γενετήσιο ακρωτηριασμό αγγίζει μέχρι και σήμερα το 90%. Είναι πραγματικά αδιανόητο να το σκεφτεί κανείς.

Δυστυχώς παρά την δράση των Ηνωμένων Εθνών, το έθιμο αυτό εξακολουθεί έστω και άτυπα να τελείται. Οι συνέπειες αβάστακτες τόσο για την ίδια τη γυναίκα όσο και για την κοινωνία η οποία της το επέβαλλε. Ο πληθυσμός μειώνεται ραγδαία λόγω της υπογεννητικότητας καθώς οι γυναίκες δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες ενώ πολλές δεν τα καταφέρνουν στη γέννα. Άλλες πάλι αφήνουν την τελευταία τους πνοή κατά την τέλεση του εθίμου καθώς οι ακρωτηριασμοί δεν γίνονται υπό τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και αν μη τι άλλο όχι από ειδικούς. Σκοπός του εθίμου αυτού κατά την παράδοση λέγεται πως είναι ο περιορισμός της «υπερβολικής» σεξουαλικότητας των γυναικών και επακολούθως με αυτόν τον τρόπο θα σφραγιζόταν η αφοσίωσή τους στον άνδρα τους. Ξεχωρίζω το έθιμο αυτό όχι ως το πιο απάνθρωπο όλων των εποχών αλλά ως το πιο ρατσιστικό και σεξιστικό, αλλά και ανυποχώρητο.

Άλλες αξιοσημείωτες παραδόσεις που υπέφεραν οι γυναίκες κατά το πέρασμα των αιώνων είναι «τα πόδια το λωτού» και έχει τις ρίζες του στην Κίνα έως και τις αρχές του 20ου αιώνα. Τα πόδια του λωτού όπως αποκαλούνταν αποτελούσαν σύμβολο ομορφιάς και αριστοκρατικής καταγωγής για μια γυναίκα, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρεση συζύγου. Η βασανιστική τέλεση του εθίμου πραγματοποιούνταν στη νεαρή ηλικία των 4-9 ετών -ώστε να μην έχει αναπτυχθεί πλήρως η πατούσα- και είχε ως εξής : αρχικά πίεζαν τα δάχτυλα προς το πέλμα του ποδιού για να φτάσουν την φτέρνα έως ότου σπάσουν. Τέλος το τύλιγαν σφιχτά με βαμβακερούς επιδέσμους έτσι ώστε η σπασμένη καμάρα να παραμείνει σε αυτή τη θέση. Δε χρειάζεται βεβαίως καν να αναφέρουμε τα εκατοντάδες μυοσκελετικά, αναπτυξιακά και δερματολογικά προβλήματα που προκαλούσε η πρακτική αυτή. Ευτυχώς, η βαναυσότητα αυτή έλαβε τέλος και θεσμικά πλέον από το 1950.

Οι γυναίκες έχουν υποφέρει πολλά ανά τους αιώνες τόσο σωματικά όσο ψυχολογικά, ιδεολογικά και κοινωνικά. Θεωρείται το αδύναμο φύλο όμως με δυνατές αντοχές. Το σίγουρο είναι πως έχει καταφέρει το ακατόρθωτο συγκριτικά με παλαιότερες εποχές όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε καθώς ο φυλετικός ρατσισμός, ο σεξισμός και ο μισογυνισμός υποβόσκουν ακόμη και σήμερα σε πολλά φαινομενικά φιλελεύθερα κράτη και κοινωνίες.

 

Νικολέττα

 

 

#womensday

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s