Το τέλος μας εξιτάρει. @haveatea.gr

logotelikoaspro

 

haveateaendless.png

 

Το τέλος μας εξιτάρει. Πάντα το φοβόμασταν κι όμως δεν σταματούσαμε ποτέ να μιλάμε για αυτό. Οι πιο όμορφες λέξεις γράφτηκαν για να περιγράψουν τον χαμό της ημέρας, τον χαμό του ηλίου στον ορίζοντα που αντικαθιστάται από τον φόβο μας για της νύχτας το σκοτάδι.

Τα καλοκαίρια που περάσαμε μαζί και τώρα τελείωσαν αναπολούμε και παραλύουμε από φόβο στην διαπίστωση πως δεν θα ξανάρθουν ποτέ, πως κανένα καλοκαίρι δεν θα είναι σαν εκείνο. Φοβόμαστε το τέλος του κόσμου. Από πάντα το φοβόμασταν. Και για να καταπολεμήσουμε αυτόν τον φόβο, για να βρούμε μια ελπίδα, γράφαμε και περιγράφαμε την καταστροφή που επρόκειτο να ζήσουμε είτε εμείς είτε τα παιδιά των παιδιών μας.

Τρέμουμε το τέλος κάθε πόνου γιατί δεν ξέρουμε τι θα ήμασταν δίχως αυτόν. Σε αυτόν τον φόβο απαντάμε με την ασταμάτητη έκθεση στον πόνο. Είτε αυτό σημαίνει μια μπουκιά λιγότερο κάθε μέρα, μια καινούρια πληγή από το ξυράφι που βρίσκεται καλά κρυμμένο στο κομοδίνο, είτε μια ακόμα σχέση τοξική, ακόμα και η θλίψη που πιστέψαμε πως έπρεπε να νιώσουμε όταν θέλαμε να γελάσουμε, όλα αυτά είναι οι πόνοι που ζούμε επειδή φοβόμαστε να μας δούμε χωρίς αυτούς.

Το τέλος κάθε ζωής ίσως μας φοβίζει λίγο περισσότερο από τα άλλα τέλη. Μας θυμίζει βλέπεις την δικιά μας θνητότητα και αφήνει το αβάσταχτο βάρος της ύπαρξης μας να μας πλακώσει. Το πως αποφασίζουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτόν τον φόβο εγώ το αποκαλώ ζωή.

Τα τέλη μοιάζουν να μας δελεάζουν και δικαιολογημένα αν με ρωτάς. Ένα τέλος είναι πιο τραγικό από μια αρχή, πιο μυστήριο μιας και δεν ξέρεις τι θα το αντικαταστήσει. Ίσως τα τέλη να μας ταιριάζουν περισσότερο μιας και είναι κι αυτά παιδιά της φαντασίας όπως κι εσύ όπως κι εγώ. Αυτό που προσπαθώ να πω, φοβισμένη πως το κείμενο θα τελειώσει και πάλι θα μείνω «με την φωτιά στο αίμα» είναι πως το τέλος…

 

Μαρία Ν.

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s