Το θέατρο εξαγνίζει τη ψυχή μας. @haveatea.gr

logotelikoaspro

 

haveateatheatre.png

 

 

 

▷ Νιώσε τα κείμενα μας, με φωνή!

 

Μια απόλυτη ηρεμία, μια βαθιά εσωτερική γαλήνη με κατακλύζει και το μυαλό σαν να έχει αδειάσει από σκέψεις. Βγαίνω από το θέατρο, περπατάω στα σοκάκια, και για λίγο, δε βρίσκομαι στο σώμα μου. Ο νους μου ταξιδεύει, ακόμα μαγεμένος, από αυτό που παρακολούθησα πριν λίγο, σε εκείνο το μικρό και όλο θαλπωρή θέατρο.

Αυτό το συναίσθημα είναι ότι σπουδαιότερο έχω βιώσει, ίσως σπουδαιότερο και από τον έρωτα,μα δεν  είμαι σε θέση να συγκρίνω τη μαγεία του θεάτρου με αυτή του έρωτα. Για μένα,είναι δύο έννοιες ταυτόχρονα μοναδικές, που δύνανται να οδηγήσουν τη ψυχή σου σε άλλα μονοπάτια,μονοπάτια που ίσως να μη γνώριζες μέχρι τώρα, ή ίσως και να απέφευγες.

Ο άνθρωπος δημιούργησε το θέατρο και το θέατρο τον άνθρωπο,πιστεύω. Έχουμε την ανάγκη να εκφράζουμε αυτά που νιώθουμε,να νιώθουμε ελεύθεροι και μερικές φορές να γινόμαστε ένας άλλος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που έχει τη τόλμη και το κουράγιο να είναι αυτά που εμείς δε μπορούμε. Μα, το θέατρο,μια τέχνη αιώνων,έχει ανεξάντλητη δύναμη. Όχι μόνο δίνει ζωή στις μύχιες σκέψεις και τη κρυφή ίσως ταυτότητα κάποιου μέσω ενός ρόλου,μα ταυτόχρονα “εξαναγκάζει” τον ηθοποιό να  απαλλαγεί από τη δική του ταυτότητα,να ανακαλύψει την δική του αλήθεια και να ενσαρκώσει έναν ρόλο,βιώνοντας στον ύψιστο βαθμό τα συναισθήματα  αυτού και υιοθετώντας μια ολόκληρη ζωή.

Σε μια θεατρική λοιπόν παράσταση, ο θεατής βιώνει άμεσα τις ζωές ορισμένων ανθρώπων και ανεξάρτητα από την εποχή στην οποία εκτυλίσσεται το έργο, ταυτίζεται με έναν άνθρωπο ή γενικότερα με τα βιώματα που παρουσιάζονται. Όταν συμβαίνει αυτό,ο θεατής οδηγείται σταδιακά στη κάθαρση,άλλη μια δύναμη του θεάτρου.Είναι μια μοναδική διαδικασία της ψυχής μας,η οποία σαν να ακουμπά για λίγο στη πλάτη του ρόλου να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει, και έτσι στο τέλος της παράστασης αποχωρεί μαζί μας πιο ανάλαφρη και ευνοημένη από ποτέ.

Έτσι και εγώ αφουγκράστηκα χθες τον πόνο του ρόλου και σαν η ψυχή μου ακούμπησε πάνω στη πλάτη του,βούρκωσε και αυτή ήταν για μένα, μια από τις ομορφότερες στιγμές της βραδιάς.

 

Έλενα

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s