«Μαύρος» στην ψυχή. @haveatea.gr

logotelikoaspro

 

haveateasaynotoracism.png

 

 

 Νιώσε τα κείμενα μας, με φωνή! 

 

Συχνά εκφράζεις ρατσισμό κατά του «μαύρου» συμπολίτη σου. Θαρρείς πως κλέβει τις δικές σου θέσεις εργασίας, υβρίζει την πατρίδα σου και καταπατά αμέριμνος τις αξίες της. Τον βρίσκεις σαν εμπόδιο στη ροή της καθημερινότητας σου, σαν κάποιο παράσιτο που σύντομα πρέπει να εξοντώσεις.

Το μαύρο χρώμα του τον κάνει αποκρουστικό. Δεν επιθυμείς να τον πλησιάσεις. Είναι διαφορετικός, μη-εμφανίσιμος, δεν ανήκει στη χώρα σου και πρέπει σύντομα να φύγει απ’ αυτήν. Φοράει κακομεταχειρισμένα ρούχα και φθηνά, σκισμένα παπούτσια. Ξεχωρίζει ανάρμοστα ανάμεσα στα δεκάδες λευκά, περιποιημένα πρόσωπα, τα πρότυπα που καρφίτσωσες αυτοβούλως στο μυαλό σου.

Για τον εσωτερικό του κόσμο δεν ενδιαφέρθηκες ποτέ σου να μάθεις. Ξέρεις, εξάλλου, πως η συναναστροφή μαζί του δε θα ‘χει καλό αποτέλεσμα. Φοβάσαι και για το τι θα πει ο κόσμος. Δεν θες να πέσεις στα μάτια τους. Σ’ εκείνον δε δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να εκφράσει τη δική του γνώμη. Ήταν πάντοτε κατώτερος στα μάτια σου και τελευταίος στο βάθρο που εσύ ορίζεις.

Δεν άκουσες ποτέ την ιστορία του. Η εικόνα του σε απέτρεπε, μα ήρθα να στη διηγηθώ εγώ. Ένας άνθρωπος που μετανάστευσε στη χώρα σου για μια πλουσιοπάροχη ζωή. Τα πλούτη που πάντοτε ήθελε να κατακτήσει ήταν πνευματικά. Ήθελε τα παιδιά του να πάνε σχολείο, να μάθουν γράμματα και να μπορούν να διαβάζουν. Ήθελε να πετύχουν όσα δεν κατάφερε ποτέ του, και συνάμα, να καταπολεμήσουν τον κοινωνικό και φυλετικό ρατσισμό.

Το ημερομίσθιο του ανεπαρκές, οι ώρες εργασίας αμέτρητες και η εκμετάλλευση πλέον δεδομένη. Οι δικές σου βασικές ανάγκες, στα δικά του μάτια πολυτέλειες. Παρ’ όλες τις κακουχίες, το χαμόγελο του φωτεινό και όμορφο. Κολλημένο επάνω του διαρκώς, αφού ρέει απ’ την ελπίδα του για καλύτερες μέρες. Η ψυχή του άβυσσος, τόσο ενδιαφέρουσα να εξερευνήσεις. Τα λόγια του γεμάτα νόημα, η νοσταλγία του για την πατρίδα απερίγραπτη.

Το δέρμα του εκ γενετής, μα η καρδιά σου επίκτητα μαύρη.

 

Αθηνά

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s