Πίσω από τα τραγούδια που ακούμε, κρύβεται κάτι βαθύτερο. @haveatea.gr

logotelikoaspro

 

haveateamusic.png

 

Μ’ αρέσει να φοράω τα ακουστικά μου και να ακούω τη μουσική τόσο δυνατά που να μην μπορώ να ακούσω τις ίδιες μου τις σκέψεις. Διότι, πίσω από τα τραγούδια που ακούμε κρύβεται κάτι βαθύτερο. Πίσω από κάθε κομμάτι που λατρεύουμε υπάρχει μια ιστορία που δεν έχουμε πει. «Τα όνειρα των κοριτσιών έχουν μουσική υπόκρουση», παίζει μια απαλή μελωδία σε ρυθμό βαλς. Σχεδόν μπορείς να φανταστείς τον Σοπέν να χαϊδεύει τα πλήκτρα με τα μακριά του δάχτυλα.

Όμως υπάρχουν και βραδιά που κάθε νότα φαντάζει μαύρη και έντονη, αποπνέει μια ατμόσφαιρα μπαρόκ και κλίμακα ελάσσονα. Πόσες στιγμές είτε ευχάριστες είτε δυσάρεστες έχεις συνδέσει με ένα συγκεκριμένο κομμάτι; Έχεις κλάψει, έχεις χορέψει, έχεις γράψει, έχεις ζωγραφίσει, έχεις τρέξει, έχεις διαβάσει; Η μουσική λέει ο,τι δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λόγια. Κάθε νότα είναι ένα χρώμα και το πιάνο ο καμβάς. Πατάς ένα πλήκτρο και ζωγραφίζεις ουράνια τόξα που χρωματίζουν το δωμάτιο. Ο τοίχος μετουσιώνεται σε συναίσθημα και ο αντίλαλος σε ανάμνηση.

Ο χρόνος σταματά και ταυτόχρονα παίρνει διάσταση. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αρχίζουν και ξεκινάνε όλα. Πεταμένα τετράδια και συγχορδίες για ξεχασμένους έρωτες, πεντάγραμμα με απαιτητικούς δαχτυλισμούς, αποτυχημένα μπαρέ σε κιθάρες και σπασμένες χορδές σε βιολιά. Όλα αυτά στην προσπάθεια να εκφράσεις το χάος της ψυχής σου μέσα σε τόνους και ημιτόνια.

Σκέψου, πως όταν ακούς ένα κομμάτι και αναριγείς, κάποιος άλλος το έγραφε δίνοντας την ψυχή του. Κάπως έτσι γνωρίζουμε και ανθρώπους. Στην αρχή μας ελκύει η μελωδία τους αλλά στην συνέχεια μαθαίνουμε σιγά σιγά τους στίχους και ταυτιζόμαστε. Μέσα από λέξεις εκφραζόμαστε, παίρνουμε δύναμη, πέφτουμε. Πολλές φορές μάλιστα δεν είναι καν ολόκληρο ένα τραγούδι. Είναι μόνο ένα συγκεκριμένο σημείο, κι εσύ ακούς ξανά και ξανά το κομμάτι για εκείνα τα συγκεκριμένα δευτερόλεπτα.

Δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί το λατρεύεις τόσο πολύ. Ίσως επειδή κατά βάθος ταυτίζεσαι.Ίσως πάλι επειδή είναι συγκινητικό το γεγονός ότι κάποιος έχει εκθέσει τόσο όμορφα τα συναισθήματα του. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το ότι η μουσική έχει κανόνες και κλειδιά. Το σωστό τραγούδι μπορεί να ανοίξει κάθε σφραγισμένη καρδιά.

 

Μαρία Α.

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s