Καλοσύνη και εκμετάλλευση. @haveatea.gr

logotelikoaspro

 

haveateafearless.png

 

 Νιώσε τα κείμενα μας, με φωνή! 

 

Αρκετές φορές έχεις δεχτεί προτάσεις που δεν ήθελες, έχεις δεχτεί να κάνεις πράγματα που πραγματικά θα προτιμούσες να μην κάνεις. Υπάρχουν φορές που νιώθεις ότι σε εκμεταλλεύονται και διστάζεις να μιλήσεις, να αντιδράσεις.

Συνήθως η προθυμία σου σε προδίδει. Προσπαθείς να ευχαριστείς τους συνανθρώπους σου ευδιάθετα, χωρίς να καταλαβαίνεις τις προθέσεις του καθενός. Κάτι που κάνεις με μεγάλη ευχαρίστηση την πρώτη φορά, με τον καιρό σε δυσαρεστεί και προσπαθείς να το αλλάξεις. Καταλαβαίνουν την καλοσύνη σου και την εκμεταλλεύονται, τόσο απλά είναι τα πράγματα. Όταν αντικρίζεις τους άλλους σαν ανοιχτό βιβλίο που μπορούν να σε ψάξουν και να σε επεξεργαστούν όπως αυτοί θέλουν, να εκλάβουν τα δικά τους κωδικοποιημένα μηνύματα. Με αυτόν τον τρόπο θα βρουν το ευαίσθητο σημείο σου και σε αυτό θα στηριχθούν ώστε να πραγματοποιήσουν αυτά που έχουν σκοπό. Βέβαια, δε σκέφτονται όλοι το ίδιο.

Ίσως έχεις «χρησιμοποιήσει» και εσύ κάποιον, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, ασυνείδητα ή ενσυνείδητα, καλοπροαίρετα ή μη! Η ουσία είναι να το ελέγχεις και να μπορείς να το περιορίσεις. Ακόμα καλύτερα, να μην το κάνεις καθόλου. Σκέψου να βρίσκεσαι εσύ στην θέση του, εσένα θα σου άρεσε;

Η εκμετάλλευση μπορεί να διακριθεί σε διάφορα είδη, από την πιο «αθώα» μέχρι την πιο ψυχοφθόρα. Η πιο χαρακτηριστική είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση, η οποία συνοδεύεται με την παρενόχληση και το αποτέλεσμα του δεν είναι καθόλου ευχάριστο στο «θύμα».

Μην αφήσεις τον εαυτό σου να υποκύψει σε τέτοιες διαδικασίες, αναγκάζοντας τον να κάνει πράγματα που δεν θέλει, που δεν του αρμόζουν, που τον αναγκάζεις να κάνει δίχως δεύτερη επιλογή. Εσύ είσαι αυτός που εμπιστεύεται ο εαυτός σου, που είσαι υπεύθυνος για αυτόν, που αν δεν τον προστατεύεις όσο μπορείς, δεν θα «σωθείς» από αυτό και κάθε άλλο αντίλογο περιστατικό.

Μην αφήσεις τους άλλους να σε κρίνουν με βάση τα χατίρια που τους κάνεις και την ανταπόκριση σου σε αυτά. Καθένας έχει μάθει τον δικό του τρόπο ώστε να τα καταφέρνει, μην γίνεις ο τρόπος κανενός. Δεν αρμόζει στην προσωπικότητα σου. Δεν αρμόζει στον χαρακτήρα σου. Δεν αρμόζει σε εσένα. Δεν σου αξίζει.

 

Λυδία Π.

 

 

 

 

 

Μάθε περισσότερα για τη Λυδία!

lydiapapavasileiou

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s