Ρατσισμός στην Ελλάδα. @haveatea.gr

logotelikoaspro

haveatearacism.png

Πριν περίπου μια εβδομάδα, αλλά και ένα μήνα νωρίτερα όλα τα μέσα δικτύωσης και ενημέρωσης ασχολήθηκαν λίγο έως πολύ με το θεσμό της Eurovision. Δημιουργήθηκε έντονο θέμα για το αν θα μας εκπροσωπήσει η Φουρέιρα και εκφράσθηκε ένα έντονο αίσθημα απάρνησης ως προς το πρόσωπό της, λόγω της αλβανικής καταγωγής της.

Και κάπου εδώ παρατηρείται το φαινόμενο του ρατσισμού. Το 2014 η Έλενα Παπαρίζου το «δικό μας» κορίτσι διαγωνίσθηκε στους ημιτελικούς που θα αναδείκνυαν ποιος θα εκπροσωπήσει τη Σουηδία στον ίδιο διαγωνισμό. Τέθηκε δηλαδή στη διαδικασία εκπροσώπησης της χώρας αυτής, στην οποία μεγάλωσε και γεννήθηκε και που τόσο αγαπά. Καθώς εκεί έζησε τα σημαντικότερα χρόνια της ζωής της και την «στήριξε» σε κάθε βήμα της που καθόρισε την μεταγενέστερη ζωή της στην Ελλάδα άλλα και όπου αλλού βρέθηκε. Νομίζω δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς περισσότερο πάνω σε αυτό το θέμα.

Είμαστε άξιοι της μοίρας μας όταν θέλουμε να λεγόμαστε «Ευρωπαίοι» και να διεκδικούμε μια ενωμένη Ευρώπη. Όταν ο Πύρρος Δήμας σήκωσε τη μπάρα και στέφθηκε πρώτος στην κατηγορία του στην Άρση Βαρών στους ολυμπιακούς του 2004, δεν μας ενόχλησε καθόλου παρά πανηγυρίζαμε σαν τρελοί. Δεν μας ένοιαζε αν ήταν Βορειοηπειρώτης, τους οποίους οι περισσότεροι από εμάς τους χαρακτηρίζουμε ως Αλβανούς. Γιατί άλλωστε Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι γι’αυτό και τείνουν να βγάλουν τα αρχαία ελληνικά από τα σχολεία μας, να μην υπάρχουν καθόλου σαν μάθημα στην ελληνική διαπαιδαγώγηση. Ενώ στα ξένα σχολεία και πανεπιστήμια διδάσκονται αρχαίοι φιλόσοφοι και κείμενα μόνο και μόνο για να κατανοήσουν τα παιδιά από που προέρχεται η γλώσσα την οποία μιλούν σήμερα. Αλλά και το πόσο έχει εξελιχθεί ο πολιτισμός μας, ο οποίος έχει τις βάσεις του και δαιωνίζεται ανά τους αιώνες στηριζόμενος σε μεγάλο βαθμό στο αρχαίο ελληνικό γίγνεσθαι.

Τώρα με την οικονομική κρίση που διέπει τη χώρα μας ζητούμε να μην μας αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι με αίσθημα κατωτερότητας, όμως εμείς μπορούμε να κοιτάμε τους άλλους λαούς γύρω μας ως ανώτεροι πάντων και ως εκ προοιμίου υποδεέστερα. Ο ρατσισμός ως έννοια έγκειται στην μη αποδοχή του άλλου σε σχέση με όλα εκείνα που τον χαρακτηρίζουν. Όταν αποδέχόμαστε τον διπλανό μας μόνο όταν μας συμφέρει και όχι σε κάθε φάση της ζωής του τότε δεν είμαστε  μόνο ρατσιστές αλλά και κάτι περισσότερο από αυτό.

Εγώ το μόνο που σκέφτομαι είναι τι θα συνέβαινε εάν ποτέ τύχαινε σε εμένα να εγκαταλείψω τη χώρα μου όπως ήδη έχουν κάνει πάρα πολλοί μέχρι σήμερα. Θα ήθελα άραγε να με αντιμετωπίζουν με μνησικακία και καχυποψία; Θα ήθελα να έχουν μείνει πεπεισμένοι στο γνωστό γνωμικό πως «οι Έλληνες είναι τεμπέληδες» και άλλες τέτοιες παρόμοιες αρνητικές για την εθνικότητά μου πεποιθήσεις; Να με αντιμετωπίζουν προϊδεασμένοι με τις χειρότερες εντυπώσεις χωρίς καν να τις έχω προσφέρει;

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Ούτε βέβαια και εκείνοι που ανήκουν στην ίδια εθνικότητα. Οι άνθρωποι οφείλουν να κρίνονται μόνο και μόνο για τις πράξεις τους και για την ηθική που τις διέπει. Οποιαδήποτε καταγωγή, οικογενειακή κατάσταση δεν μπορεί να προσδιορίσει έναν άνθρωπο ως καλό ή κακό, ηθικό ή οτιδήποτε άλλο.
Έχε το νου σου σε όλα αυτά που επηρεάζουν την κρίση σου. Μην πετάς ανθρώπους στα σκουπίδια γιατί κάποια στιγμή θα βρεθείς και εσύ εκεί. Κύκλος η ζωή και όλα τα ανακατεύει.

Βάσω

Μάθε περισσότερα για τη Βάσω!

vassonaoum

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s