«Η πόλις θα σε ακολουθεί..» @haveatea.gr

logotelikoaspro

 

haveatealost.png

 

 

 Νιώσε τα κείμενα μας, με φωνή! 

 

«Είπες· «Θα πάγω σ’ άλλη γη, θα πάγω σ’ άλλη θάλασσα.

Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή.» ακούω την Έλλη Λαμπέτη να απαγγέλλει το ποίημα «Η πόλις» του  Κ. Π. Καβάφη και νιώθω ένα παράθυρο να ανοίγει μπροστά μου. Το παράθυρο δεν μοιάζει με διέξοδο, φαντάζει πιο πολύ σε παράθυρο ισοβίτη που γνωρίζει ότι καμιά αναστολή και καμιά καλή διαγωγή δεν θα τον ελευθερώσουν. Τα κάγκελα του χαλάνε τη θέα. Τα μέρη ίδια. Οι κρατούμενοι γνωστοί. Καθένας με την δική του ιστορία πλασμένη όπως θέλουν.

Νιώθω έναν κόμπο στο λαιμό και ένα σφίξιμο στο στομάχι. Ο καιρός αλλάζει και το κεφάλι μου δεν λέει να σταματήσει. Ώρες ώρες απορώ αν είναι από τις κλιματικές αλλαγές ή από τις σκέψεις που μου έχουν κάνει το μυαλό κουρκούτι. «Βγες μια βόλτα να ηρεμήσεις» μου λένε συνέχεια και εγώ σαν να μην ξέρω την κατάληξη, τους ακούω. Ο κόμπος παραμένει και όσο κάνω την βόλτα μου νιώθω να σφίγγει περισσότερο. Σαν σκύλος που τόλμησε να απομακρυνθεί λίγα εκατοστά από το αφεντικό του.

Η Έλλη Λαμπέτη συνεχίζει να με συνοδεύει στη βόλτα μου. Η φωνή της με ηρεμεί μα οι στίχοι του ποιήματος κάνουν τα μάτια μου να βουρκωνουν. «Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες. Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς· και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ’ ασπρίζεις.»

Το δικό μου το κελί δεν αποτελείται από 4 τοίχους. Το δικό μου κελί έχει έκταση περίπου 19.000 στρεμμάτων και όμως φαντάζει μικρό. Η άγκυρα δεμένη στο πόδι μου με περιορίζει. Πες μου πού να βρω το αντικλείδι. Πες μου σε ποιο στενό να στρίψω μήπως δω κάτι διαφορετικό από χθες.

Και η Έλλη συνεχίζει «Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού — μη ελπίζεις— δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.» Αρκετή η βόλτα μου. Ας γυρίσω στους τέσσερις τοίχους του δωματίου μου. Εκεί τουλάχιστον ξέρω πως δεν περιμένω να δω κάτι διαφορετικό. Οι προσδοκίες μου δεν είναι μεγάλες. Εκεί τουλάχιστον ξέρω πως δεν θα αλλάξει κάτι.

 

Βίκυ

 

 

 

 

Μάθε περισσότερα για τη Βίκυ!

vickyrova

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s