Μη μένεις στο έξω της εικόνας σου. @haveatea.gr

logotelikoaspro

 

haveateapeoplechange.png

 

Μην κρίνεις τον άλλον απ’το έξω, είπαν. Μια όμορφη παρουσία μπορεί να κρύβει μια άγρια ψυχή, αρνούμενη να δεχτεί το είναι σου. Μια λιγότερο ελκυστική μορφή μπορεί να κρύβει μια όμορφη ψυχή, γεμάτη ελπίδα και πνευματικές αξίες. Αντίστοιχα, μπορεί να υπάρξει κάποιος συνδυασμός.

Όλοι, πράγματι, φοβούνται το γυαλί. Είναι άδειο, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ομορφιά. Ένα απλό, άχρωμο αντικείμενο. Φοβούνται πως αν σπάσει θα τους βλάψει, θα  τους πονέσει. Αποφεύγουν να το μαζεύουν με τα χέρια, η εικόνα του να το πιάνεις στα χέρια σου και μόνο, σε πονάει ήδη. Το χαρτί, πάλι, είναι άδειο, μα έχεις τη δυνατότητα να μετατρέψεις το λευκό του σε δεκάδες αγαπημένα σου χρώματα. Φαντάζει λοιπόν, εν μέρει, όμορφο και ενδιαφέρον. Επάνω του μπορείς να κάνεις τα πάντα, είναι μια λευκή επιφάνεια που αναμένει να της δώσεις το δικό σου χρώμα.

Ποιος άραγε, αναρωτήθηκε πόσο μπορεί να σε κόψει το χαρτί; Μπορεί, αντίστοιχα, να πονέσει πολύ. Μα, γιατί κανείς δεν το φοβήθηκε; Γιατί κάνεις δε δίστασε να ζωγραφίσει αμέτρητες ώρες και να παίξει με τις δυνατότητες που του δίνονται; Ίσως και να σου ακούγεται αστείο, ή και άστοχο. Ένα τόσο απλό παράδειγμα μπορεί να δείξει πόσο μετρά πραγματικά η εικόνα για τον άνθρωπο.

Δεν έχουμε μάθει στη ζωή μας να εκτιμάμε το μέσα μας. Αυτό που αντικρίζουμε εξαρχής είναι η εικόνα, η μορφή, η παρουσία. Ύστερα, χτίζεται αυθόρμητα μια άποψη, σχεδόν ολοκληρωμένη. Το έξω, δηλαδή, καθορίζει και το μέσα. Πράγματι, αναρωτήθηκε κάνεις ότι δε συσχετίζονται μεταξύ τους; Μη μιλάς, αν δε γνωρίζεις. Εύκολο να το λες, δε διαφωνώ, μα δύσκολο στην πράξη. Δύσκολο, μα όχι ακατόρθωτο για κανέναν.

Γνώρισε, συζητά. Κλείσ’ τα μάτια σου και αφέσου στα λόγια και στις πράξεις, άνοιξε τ’ αυτιά σου και νιώσε ν’ ανοίγεται μπροστά σου ολόκληρος εσωτερικός κόσμος. Εξερευνήστε τον, αργά αργά, απολαυστικά και άφοβα. Όταν επιστρέψεις από τούτο το ταξίδι, βγάλε σιγά σιγά την κορδέλα που ‘χες για να δέσεις τα μάτια σου.

Άνοιξε τα, και δες. Πέτυχες το στόχο σου. Πλέον ότι κι αν δεις, είναι όμορφο και αποδεκτό. Δεν επηρεάζει αυτό που γνώρισες. Παραμένει αυθεντικό, απαράλλαχτο κι ενδιαφέρον…

 

Αθηνά

 

 

 

 

Μάθε περισσότερα για την Αθηνά!

athinakapsali

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s