Βγες από τους τέσσερις τοίχους. @haveatea.gr

logotelikoaspro

 

haveateascared.png

 

Είναι στιγμές για όλους μας που ο φόβος ή το άγχος είναι σαν ένα τετράγωνο δωματιάκι που όλο και κλείνει, πλησιάζει επικίνδυνα εναντίον σου και σε καθιστά αδύναμο να κάνεις οποιαδήποτε κίνηση, σε καθηλώνει εκεί, να μένεις καθισμένος και απλά έντρομος να κοιτάς και να περιμένεις το τέλος. Αυτό που δεν ξέρεις όμως είναι πως οι τοίχοι αυτοί είναι απλά ψευδαισθήσεις που ο ίδιος σου ο φόβος γέννησε.

Ο φόβος είναι σαν ναρκωτικό. Όταν είσαι υπό την επήρεια του σκέφτεσαι συγκεχυμένα, βρίσκεσαι στον κόσμο του και όχι στον δικό σου, στην πραγματικότητα του και πράττεις αναλόγως, δεν αναρωτιέσαι περαιτέρω, παραιτείσαι σε μια κατάσταση χωρίς να νοιάζεσαι εάν αλλάζει. Γιατί έχεις κουραστεί και ίσως μετά από ένα σημείο να είναι ωραία, ξεκούραστη, γλυκιά η παραίτηση.

Δεν θα το χαρακτήριζα δειλό, σε καμία περίπτωση. Ακόμα και να ανέχεσαι τον φόβο χρειάζεται θάρρος, σθένος. Πόσο οξύμωρο έτσι;

Κι όμως ναι, για κάποιο λόγο βρίσκω θαρραλέο εκείνον που ανέχεται μια ψυχοφθόρα κατάσταση. Το θέμα είναι πως μια τέτοια διαρκή κατάσταση μπορεί να σε κάνει να αντιμετωπίζεις με δειλία άλλες καταστάσεις. Τότε είναι που επέρχεται η μομφή της λιποψυχίας. Και αυτό γιατί μια προηγούμενη κατάσταση σου είχε εξαντλήσει τα ψυχικά αποθέματα αφήνοντάς σε κενό δοχείο, ανήμπορο να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε άλλη.

Είναι άλλο λοιπόν να φοβηθείς, να γονατίσεις ακόμα και να παραιτηθείς και να σου αρέσει αυτό, και άλλο να επιλέγεις να παραμένεις σε αυτό το τετράγωνο δωματιάκι όχι μέχρι να στενέψουν οι τοίχοι, αλλά μέχρι να αφήσεις εκεί την ψυχή σου, διότι περιμένοντας την καταστροφή ξεγλιστρά σαν την άμμο από την κλεψύδρα η ζωή από μέσα σου.

Ποιος μπορεί, ποιος πρέπει να σε βγάλει από τη λήθη αυτή του φόβου; Η πιο προφανής, η πιο φαινομενικά λογική απάντηση, είναι ο εαυτός σου. Και όντως δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Δεν μπορώ να περιμένω από οποιονδήποτε, όσο και να μ’αγαπά να με βγάλει από το δωμάτιο. Πρέπει να το κάνω μόνη μου, όσο είναι νωρίς ακόμα.

 

Νικολέττα

 

 

 

Μάθε περισσότερα για τη Νικολέττα!

nikolettadimitriou

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s