Υποκρισία στις απόψεις μας. @haveatea.gr

logotelikoaspro

 

haveatea-openminders-bynikoletta.png

 

Πόση υποκρισία χωρά σε μία μόνο άποψη; Πόσο «ανοιχτόμυαλοι» είμαστε στα αλήθεια;

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η μεγαλύτερη γιορτή διαφορετικότητας που όλοι περήφανοι φωνάξαμε και δηλώσαμε κατηγορηματικώς και αμετακλήτως την αποδοχή μας σε κάθε τι που διαπερνά τα συρματοπλέγματα της νόρμας, αλώβητο και το επικροτήσαμε με σθένος.

Τι από όλα αυτά όμως ισχύει στην ουσία του;

Ζούμε στην εποχή που το φαίνεσθαι έχει γνωρίσει τις μεγαλύτερες δόξες του, και ποτέ άλλοτε έως τώρα στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν πάσχισε κανείς τόσο δυσανάλογα για την εικόνα του συγκριτικά με την ουσία του. Τα αληθινά μας συναισθήματα στοιβάζονται στην αναμονή όσο η  κίβδηλη ψυχοσύνθεση προωθείται στην επιφάνεια.

Παρότι λοιπόν χρονολογικά η μετάβαση της ανθρωπότητας από τον Μεσαίωνα έως και το σήμερα έγινε ομαλά -κάτι αιώνες προηγήθηκαν μωρέ μη νομίσεις τίποτα σπουδαίο- φαίνεται πως ακόμη και αυτή η ομαλή μετάβαση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ ορθά και έτσι έχουμε δημιουργήσει έναν κακό και επικίνδυνο συνδυασμό μεσαιωνικών καταλοίπων επικαλυμμένο με μπόλικο φιλελευθερισμό και μοντερνισμό.

Βλέπεις, εάν δεν υιοθετήσεις στα λόγια τουλάχιστον φιλελεύθερες απόψεις, δεν είσαι πια «της μοδός». Αν πάλι δεν τις πιστεύεις βέβαια στα αλήθεια και από μέσα σου υποβόσκουν όλων των ειδών οι προκαταλήψεις έτοιμες να εκραγούν σαν μία βόμβα μίσους, δεν πειράζει βρε δείξε εσύ τώρα αυτό που προστάζει ο καιρός και δε βαριέσαι με τον καιρό αυτά αλλάζουν, σε λίγα χρόνια θα σου ζητήσουν να πιστεύεις άλλα. Γιατί η διαφορετικότητα πια, κατέληξε νόρμα και δυστυχώς όχι στην ουσιωδώς, όχι έτσι όπως έπρεπε να γίνει. Ένας πολύ κακός οιωνός που ίσως προοικονομεί την επικείμενη στροφή της ανθρωπότητας στο ακριβώς αντίστροφο, στο άλλο άκρο. Η μία υπερβολή οδηγεί στην άλλη. Οι μόδες και οι επιδερμικές νοοτροπίες  δεν κρατούν πολύ. Ή τουλάχιστον δεν κρατούν για πάντα. Και τα θερμά καταπιεζόμενα μίση που φορούν μάσκα αγάπης δεν θα αργήσουν να αποκαλυφθούν.

Η αλλαγή νοοτροπίας θέλει χρόνο αλλά κυρίως τρόπο και παιδεία, πολλή και πολυσχιδή παιδεία. Στην εποχή που διανύουμε λοιπόν δεν θεωρώ πως έγινε σωστά η αλλαγή αυτή, για την ακρίβεια δεν πιστεύω πως έγινε καν. Με ελάχιστες εξαιρέσεις θεωρώ πως στην πλειοψηφία μας είμαστε ένα δοχείο πετρελαίου που προσπαθούμε να στριμώξουμε μέσα μας πύρινες αντιλήψεις, και πολύ φοβάμαι πως το αποτέλεσμα της ανάμειξης αυτών των δύο δε θα αργήσει να φανεί.

 

 

 

Μάθε περισσότερα για τη Νικολέττα!

nikolettadimitriou

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s