Το παρελθόν σου σε ορίζει. @haveatea.gr

logotelikoaspro

 

haveatea-weareourpast-bynikoletta.png

 

Υπάρχουν και εκείνες οι νύχτες που είχες πει θα ξεκουραστείς, δε θα ασχοληθείς με τίποτα, δε θα πας πουθενά, θα μείνεις μονή στο κρεβάτι με μπόλικο παγωτό και θα χαρίσεις αυτό το χρόνο στον εαυτό σου. Και τελικά κατέληξες να μετανιώσεις πικρά αυτή σου την απόφαση διότι δεν έκανες τίποτα άλλο πέρα από το νοσταλγείς και να θλίβεσαι για παρελθοντικά γεγονότα, να φέρνεις στο μυαλό σου με κάθε λεπτομέρεια εκείνες τις σκηνές τις οποίες εύχεσαι να μην είχες ζήσει ποτέ, και τέλος πάντων θυμάσαι έντονα το συναίσθημα που όλοι έχουμε νιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας, να θέλουμε να εξαφανιστούμε από το χάρτη.

Δυστυχώς η ζωή είναι γεμάτη από τέτοιες στιγμές που μας φαίνονται αιωνιότητα κι από τις άλλες που μας φαίνονται φωτοβολίδα και τις αναπολούμε με κάθε ευκαιρία συγκρίνοντας τες με το παρόν. Τι άλλο να κάνει ένα μυαλό ελεύθερο, παρά να τρέχει στο παρελθόν; Έτσι είμαστε σχεδιασμένοι να κάνουμε. Και ευτυχώς, γιατί όποιος ξεχνά το παρελθόν του θεωρείται κακο-μοίρης από πολλές απόψεις.

Είναι όμως υγιές αυτό; Θαρρώ πως ναι έως ένα βαθμό, αν σκεφτείς πως είμαστε οι εμπειρίες μας, ουσιαστικά κάθε στιγμή, κάθε απόφαση σου καθορίζει το μελλοντικό παρελθόν σου. Άρα είναι λογικό όλες οι στιγμές μας κι οι αποφάσεις μας να μένουν στοιβαγμένες στο υποσυνείδητο μας, άλλες στην επιφάνεια έτοιμες να ξεπεταχτούν με την πρώτη ευκαιρία κι άλλες θαμμένες όσο πιο βαθιά γίνεται.

Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό ξεπερνά τον «υγιή» βαθμό; Σημαίνει, πολύ εύκολα θα συμπεράνω, πως είσαι αδιόρθωτα απογοητευμένος με το παρόν σου, με το μελλοντικό παρελθόν σου που αυτή τη στιγμή δημιουργείς, που αναζητάς σε κάθε ευκαιρία, δόξες του παρελθόντος να σε βάλουν σε μια ικανοποιητική λήθη. Όταν η πραγματικότητα σε βγάλει από τη λήθη, οι κακές αναμνήσεις θα είναι πάλι εκεί σαν άμυνα, για να κάνεις αυτόματα τη σύγκριση με την τωρινή «καλύτερη» κατάσταση, βάζοντάς εσένα σε μια νέα λήθη με τη σειρά τους.

Είμαστε το παρελθόν μας, αλλά τώρα πια δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για αυτό. Το έως τώρα παρελθόν σου έχει διαμορφωθεί και δεν αλλάζει, μπορείς όμως να αλλάξεις το παρόν σου και αυτό με τη σειρά του το μέλλον σου. Εάν το πάρεις τώρα απόφαση.

 

Νικολέττα

 

 

 

 

Μάθε περισσότερα για τη Νικολέττα!

white-background

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s