Όχι άλλες πυρκαγιές. @haveatea.gr

logotelikoaspro

 

ImgSrc.jpg

 

23 Ιουλίου 2018.
Μπαίνω στο Facebook το βραδάκι και βλέπω στην αρχική μου σελίδα ότι μαίνεται φωτιά στην Αθήνα. «Κλασσικά τα ίδια κάθε καλοκαίρι» και το μυαλό μου κάνει flashback και μεταφέρεται στον Αύγουστο του 2006 που ολόκληρο το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής είχε πιάσει φωτιά. Μέσα σε δευτερόλεπτα η φωτιά είχε φτάσει σε όλα τα χωριά. Ήταν πάνω στο βουνό και εμείς στην θάλασσα, ακόμη νιώθαμε ότι μας έκαιγε. Ήμασταν χωρίς νερό και ρεύμα για πολλές μέρες. Και τότε η πυρκαγιά δεν είχε πάρει τις διαστάσεις που πήρε προχθές στην Αθήνα.

«Πυρ, γυνή και θάλασσα» λέει ο λαός. Και ως γνωστόν αυτές οι παροιμίες είναι σοφές. Η φωτιά εξαπλώνεται σε δευτερόλεπτα και μπορεί να καταστρέψει τα πάντα. Σπίτια, αυτοκίνητα, έπιπλα. Και το κυριότερο; Ζωές. Σε καίει και δεν υπολογίζει τίποτα.

Ακούμε τόσες μέρες για πόσους αγνοούμενους. Παιδιά χαθήκαν από τους γονείς τους, άνθρωποι που αφήσαν όλα τα υπάρχοντα τους για να τρέξουν μακριά να σωθούν, άλλοι που προτίμησαν να μείνουν στα σπίτια τους και να τα προστατέψουν όπως μπορούσαν. Χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες, χωρίς να σκεφτούν ούτε την ίδια τους την ζωή. Άλλοι τα κατάφεραν και γλίτωσαν και τα σπίτια και τους εαυτούς τους. Άλλοι δυστυχώς όχι. Σε τέτοιες ώρες δεν μπαίνει η λογική μπροστά, αλλά το συναίσθημα. Φόβος, τρόμος, θυμός. Πρέπει να δράσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου για να σώσεις εσένα τον ίδιο αλλά  και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Σημαντικό κομμάτι σε μία τέτοια καταστροφή είναι οι πυροσβέστες. Πολλοί τους κατηγορούν ότι δεν κάνουν τίποτα ολόκληρο το χρόνο και απλά πληρώνονται. Και αυτό να ισχύει, που προσωπικά έχω πολύ αντίθετη άποψη, μία τέτοια πυρκαγιά φτάνει για ολόκληρο τον χρόνο. Αυτοί οι άνθρωποι ρισκάρουν τα πάντα για να σώσουν τους συνανθρώπους τους. Μπαίνουν μέσα στην φωτιά και δεν ξέρουν αν θα βγουν ζωντανοί. Αφήνουν πίσω τις οικογένειες τους χωρίς να είναι σίγουροι ότι θα τις ξαναδούν. Γυρνάνε στο σπίτι τους και σκέφτονται αυτό που αντίκρισαν μπροστά τους. Αποκαΐδια και αυτοί ανάμεσα στις φλόγες να προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους. Αλλά και αυτοί είναι άνθρωποι. Όσα χρόνια και να κάνουν την συγκεκριμένη δουλειά, όσο και να έχουν σκληραγωγηθεί έχουν ευαισθησίες και λυγίζουν μπροστά στην εικόνα ανθρώπων που κείτονται κάτω.

Άνθρωποι απλοί πήραν τις βάρκες τους και έψαχναν μέσα στην θάλασσα για τυχόν επιζώντες. Μπήκαν μέσα στα καμένα σπίτια για να βρουν τους φίλους τους, τους συγγενείς τους. Άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας στέλνουν είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα. Δίνουν ότι μπορούν από το υστέρημα τους για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Προτιμούν να στερηθούν αυτοί κάτι για να έχει μια οικογένεια που πραγματικά το έχει ανάγκη ένα κομμάτι ψωμί και ένα ποτήρι νερό. Νέοι άνθρωποι πηγαίνουν να δώσουν αίμα για τους ανθρώπους που βρίσκονται στα νοσοκομεία. Ναι αυτοί οι ανθρώπου που είναι συνέχεια με το κινητό στο χέρι. Που δεν σηκώνονται στα λεωφορεία για να καθίσουν οι ηλικιωμένοι. Αυτοί περιμένουν υπομονετικά ώρες ολόκληρες για να δώσουν αίμα. Αυτοί πηγαίνουν εθελοντικά να βοηθήσουν για να στοιβάξουν τα τρόφιμα και κάθονται ώρες ολόκληρες εκεί χωρίς να σκεφτούν τίποτα.

Εύχομαι να βρεθούν όλοι οι αγνοούμενοι ζωντανοί και καλά στην υγεία τους. Εύχομαι να βρεθεί αυτός που έβαλε την φωτιά και ελπίζω να έχει αναλογιστεί το τι ακριβώς έχει κάνει και το πόσες οικογένειες κατέστρεψε. Εύχομαι να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι παρόμοιο και να μην χάσουν ξανά παιδάκια και ζωάκια τις οικογένειες και τους δικούς τους ανθρώπους.

Ας βοηθήσουμε όλοι αυτούς τους ανθρώπους. Ας παραμείνουμε όλοι έτσι ενωμένοι όμως και μετά από αυτό το τραγικό συμβάν. Όλοι μαζί μπορούμε.

 

Γλυκερία

 

 

 

 

 

f i n d   o u t   m o r e   f o r  Glykeria:

glykeriadimasi

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s