Παύση εννέα μηνών με ένα χακί κουμπάκι. @haveatea.gr

logotelikoaspro

 

instagram-250x250          58e91965eb97430e819064f5

 

 

armyman-haveatea-bygiannis.png

 

Στρατός. Έχεις ακούσει τις ιστορίες. Όπως όλοι μας. Ιστορίες για φιλίες που κρατάνε για πάντα. Ιστορίες γεμάτες γέλιο και παρανομία. Για έρωτες που χτίστηκαν σε κάποια έξοδο ή που χάθηκαν κάποιο βράδυ στη διάρκεια μιας ανούσιας σκοπιάς. Αυτό που ίσως δεν είχες ακούσει είναι ιστορίες για τον στρατό ως αυτό που όντως είναι : ένα κουμπάκι «pause» για τη ζωή την ίδια.

Δάκρυα χαράς από την μάνα και περηφάνιας από τον πατέρα όταν έρχεται το γράμμα. Δάκρυα και στα μάτια που ποτέ δεν ήθελες να δεις δακρυσμένα. Δάκρυα και στα δικά σου, όταν παίρνεις την απόφαση. Καλύτερα και για τους δύο, σκέφτεσαι. Χωρίζεις, αφήνεις τη δουλειά σου, ντύνεσαι στο χακί και συνεχίζεις. Γιατί; Για να πας να υπηρετήσεις. Αηδιάζεις και μόνο στη σκέψη. Έζησες τη ζωή σου ως τώρα όσο καλύτερα μπορούσες κι όπως ήθελες. Είχες την ελευθερία να επιλέξεις. Άτομα, μέρη και συνήθειες. Μέχρι που περνάς την πύλη του στρατοπέδου που σε στείλανε. Στην τύχη.

Μέχρι ο ήλιος να δύσει είσαι πια σε ένα δωμάτιο με άλλους 20 ανθρώπους ακριβώς σαν εσένα, και την ίδια στιγμή, εντελώς διαφορετικούς από εσένα. Σε ένα μέρος που δεν υπάρχει λάθος ή σωστό, ούτε τι αξίζεις και τι όχι. Υπάρχει μόνο ο ανώτερος σου. Ο διοικητής, κι λόγος του που είναι νόμος. Πριν καν χαράξει, βλέπεις με τα μάτια σου πόσο αληθινό είναι το πιο γνωστό ρητό για τον στρατό : Εκεί που αρχίζει ο στρατός τελειώνει η λογική. Όλη μέρα αναίτιες φωνές. Κάθε βράδυ ανούσια στέρηση ύπνου. Ώρες ατέλειωτες αφιερωμένες στο σωστό χτύπημα προσοχής, στην αγγαρεία, στην «υπηρεσία». Το υφάκι υπεροψίας του «παλιού», η «ψαρωμένη» συμπεριφορά του «νέου». Νόμιζα ότι το έβρισκα αστείο, μέχρι που ήρθε η στιγμή να πληρωθώ. Lucky Strike, χαρτόφιλτρα, 2 τσίχλες κι ένα πακετάκι σπίρτα. 8,62 ευρώ για ένα μήνα υπηρεσίας στον χακί θίασο που κρατάει ακόμα ζωντανή μια μισοπεθαμένη καθαρεύουσα. Δε φτάνουν καν για αναπτήρα, σκέφτηκα.

Πάνω που πήγα να γελάσω, άνοιξα τον φάκελο που συνόδευε την «πληρωμή» μου. Επιστολή προς την οικογένειά μου. Να τους διαβεβαιώσουν ότι έφτασα καλά, ότι είμαι σε καλά χέρια, και ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανωτέρους μου για οποιοδήποτε πρόβλημα ή διευκρίνηση. Κακή προσπάθεια για ψεύτικη οικειότητα, σε ένα γράμμα τόσο τυποποιημένο και απρόσωπο, που το μόνο που κατάφερε ήταν να χειροτερέψει την άποψη μου για το στρατό και το θεαθήναι του.

Νομίζεις πως είσαι ο μόνος που ενοχλείται από το πόσο ανούσια είναι η ζωή σου εκεί. Ο «ανυπότακτος», ο «απείθαρχος» και λοιποί χαρακτηρισμοί από το στρατιωτικό ευαγγέλιο του 1950 δεν θα λείπουν από την καθημερινότητα σου. Προσωπικά δεν με απασχόλησε ποτέ αν θα «φάω φυλακή» ή «τι θα πει ο λοχαγός» και λοιπά στρατιωτικά κλισέ . Όταν συνειδητοποίησα το γιατί, άλλαξα τον τρόπο που έβλεπα τον στρατό. «Μακάρι αυτά να ήταν τα προβλήματά μου έξω». Μια απλή πρόταση, και η σύλληψη μιας απλής σχετικά ιδέας με έκανε ευγνώμονα που είχα εννιά μήνες να αποφασίσω πώς θα αντιμετωπίσω την ζωή μου και τα προβλήματα της, γιατί η ζωή δεν αφήνει περιθώρια. Ήξερα πως δε θα ξανά έχω τέτοια ευκαιρία, κι έπρεπε να την χρησιμοποιήσω όσο καλύτερα μπορούσα. Και πως όσο περνάει από το χέρι μου, δε θα ξαναζήσω για να υπηρετώ ανάξια άτομα και να ταΐζω το εγώ τους.

Έχοντας όμως και πολλές ωραίες αναμνήσεις από αυτό το εννεάμηνο κι από τους ανθρώπους που το μοιράστηκαν μαζί μου, δε μπορώ να πω πως μετανιώνω για το παραμικρό. Σίγουρα, αφήνεις πίσω σου πράγματα που δεν ήθελες, για να ζήσεις κάτι αναγκαστικό, αλλά ίσως αυτό να είναι το τίμημα ενός τεράστιου βήματος προς την ωρίμανση. Ωρίμανση που δεν έρχεται κρατώντας ένα άδειο όπλο ένα βράδυ μέσα στο κρύο, αλλά συζητώντας με τους συναδέλφους σου, στρατιώτες και αξιωματικούς. Όπως ακριβώς εκτιμάς μια συζήτηση με έναν άνθρωπο στην ίδια κατάσταση στην ζωή σου έξω. Γιατί είτε έρθεις σε συμφωνία είτε σε σύγκρουση μαζί του, κρατάς τα καλά, μαθαίνεις από τα κακά και γίνεσαι έτσι καλύτερος άνθρωπος.

 

 

Γράφει ο Giannis Kaiser.

 

 

 

 

 

f i n d   o u t   m o r e   f o r   Giannis:

@Giannis,Haveatea.png

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s