Αν ξεπεράσεις τα όρια μου.. @haveatea.gr

haveatealogo

 

Έστω ότι έχουμε ένα παζλ το οποίο έχει να κάνει με την επικοινωνία. Η συζήτηση και ο διάλογος είναι τα πιο σημαντικά κομμάτια πάνω του. Αν δεν υπάρχουν αυτά τότε είναι πολύ εύκολο ο ένας από τους δυο παίκτες να περάσει τα όρια και να το χαλάσει. Τα όρια που ορίζει ο καθένας ότι πρέπει να έχει. Αυτά πρέπει να είναι σεβαστά και να τηρούνται. Όπως και οι κανόνες που σχετίζονται με τα παραπάνω. Τι σημαίνει αυτό; Έχω έναν κανόνα για τον εαυτό μου και τον επικοινωνώ στους άλλους. Τον μεταδίδω. Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιος περάσει τα όρια σου, τους κανόνες σου;

Όπως έχω αναφέρει ξανά, ο τρόπος που σκέφτεσαι είναι μοναδικός, κανείς δεν σκέφτεται το ίδιο με σένα. Οπότε και να αναφέρεις σε κάποιον από πριν μέχρι ποιο σημείο φθάνεις, ίσως δεν το καταλάβει, δεν δώσει σημασία, υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα. Και είναι κατανοητό. Όταν όμως περάσει τα όρια σου και δεν εκφράσεις την δυσαρέσκειά σου πάνω σ’ αυτό, το κρατάς μέσα σου και το γνωρίζεις μόνο εσύ. Με αποτέλεσμα να το ανακυκλώνεις και στο τέλος να απομακρυνθείς από τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου.

Πολλοί το κάνουν αυτό. Ένα μικρό ποσοστό ίσως απομακρύνεται και από όλους τους ανθρώπους γιατί σταματάει να πιστεύει σ’ αυτούς. Έτσι γίνεται δύσπιστος. Απομονώνεται και βάζει ένα τοίχος προστασίας τόσο ψηλό που δύσκολα κατεβαίνει.

Η μη έκφραση έχει να κάνει με τον φόβο για την απόρριψη, φόβος για το αν η απάντηση που θα δώσω θα με οδηγήσει σε ρήξη με τον απέναντι μου. Επίσης έχει να κάνει και με το ότι βάζω σε προτεραιότητα τους άλλους και όχι εμένα, όχι τα δικά μου συναισθήματα. Το θέμα είναι να διαφωνούμε όταν το νιώθουμε, να λέμε όχι και αυτό να είναι αποδεκτό.

Ο κατάλληλος τρόπος λοιπόν να αντιδράσεις εκείνη την στιγμή είναι να εκφραστείς. Να απαντήσεις έτσι όπως σκέφτεσαι. Και μην βάζεις συννεφάκια, μην βρίσκεις δικαιολογίες για να πεις ότι δεν σε πείραξε. Είναι σημαντικό να λέμε στους ανθρώπους τι μας απασχολεί. Κι αν δεν το καταλάβουν; Τότε σίγουρα δεν αξίζουν να είναι δίπλα μας.

#friday

Γράφει η Γωγώ…

 

 

Find-us-on-instagram.png      585e5071cb11b227491c33a2.png

 

 

Not copyrighted, but still appreciated (@yirage)

andrii-podilnyk-vJi68wrJGFE-unsplash

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s