Δάγκωσε το μήλο, Εύα. @haveatea.gr

haveatealogo

 

«Και η Εύα δάγκωσε το μήλο.». Εκείνο τον πολυπόθητο καρπό, που πολλοί ποθούσαν και λαχταρούσαν αλλά κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει. «Δάγκωσε το μήλο, να γίνεις σαν εκείνον, ισχυρή, παντοδύναμη και ανεξάρτητη.». Γυναίκα εστί απρόβλεπτη και ακαταμάχητη έλξη προς την ανεξαρτησία, την αυτονομία και την αυτοδιοίκηση.

Μικρή, περιεκτική αλλά γεμάτη νόημα και μηνύματα που μπορούν και αποκτούν ισχύ και στη σημερινή πραγματικότητα που ζούμε. Η γυναίκα, βλέπεις, ανέκαθεν ήταν εκείνη που φλέρταρε με το παράνομο, ερωτοτροπούσε με το απαγορευμένο και γευόταν πάντοτε λίγο από το ‘άπιαστο’. Η γυναίκα έφερε το κακό στη φύση του ανθρώπου, εκείνη γέννησε την πονηριά, την πανουργία και το μίσος.

2161475-2002222

Αιώνες ευθυνών και κατηγοριών κουβαλούν ανυπεράσπιστες σχεδόν οι σημερινές γυναίκες, με το «απαγορευμένο μήλο» να ξεκινά παραμυθένια την παράδοση και τον φεμινισμό, παρουσιασμένο πάντοτε ως κάτι ενάντια στα πρέπει και τα μη της κοινωνίας, να βαραίνει τις πλάτες τους. Εκείνο που once upon a time δημιουργήθηκε μυθοπλαστικά, για να συνοδεύει τις θεωρίες μας περί δημιουργίας του ανθρώπου και δια βίου μάθησης, φωνάζει σε μικρούς και μεγάλους πως η γυναίκα είναι αυτή που φτιάχτηκε από το ίδιο το πλευρό του ισχυρού και ανίκητου άνδρα, αλλά κατάφερε να τον ‘μαγέψει’ με τη θεωρία της και να τον παρασύρει στο αμάρτημα της.

«Δάγκωσε το μήλο, Εύα.», φωνάζει η συνείδηση σε κάθε γυναικείο εγκέφαλο, όταν κάποιος έστω και αθόρυβα ή έμμεσα βάλεται να υποτιμήσει την ισχύ της. «Δάγκωσε το μήλο», ψιθυρίζεται στα αυτιά τους, όταν κάποιος σηκώνει το χέρι του προς το μέρος τους, όταν άλλοι αποφασίζουν για το μέλλον τους, όταν τις διώχνουν από τη δουλειά ή όταν αρνούνται αν τις προσλάβουν καν στη θέα του ακαταμάχητου ανδροκρατούμενου επαγγέλματος που επιλέγουν. «Δάγκωσε το μήλο» πριν να είναι πολύ αργά, πριν σου πάρουν ό, τι απλόχερα σου δόθηκε κι ότι κατέκτησες εσύ με κόπο και ιδρώτα. «Δάγκωσε το μήλο», όσο έχεις ακόμη δόντια.

#psychme

 

Find-us-on-instagram.png      585e5071cb11b227491c33a2.png

 

 

Not copyrighted, but still appreciated (@enginakyurt)

engin-akyurt-RYtToJM4WII-unsplash

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s